"Nećemo više da gledamo kako nam Rusi vade naftu za sitne pare - revidirajte sporazum"

Liga socijaldemokrata Vojvodine ističe da se u Srbiji mora inicirati revizija Energetskog sporazuma koji je Srbija napravila sa ruskom kompanijom Gaspromnjeft.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.12.2020.

11:31

Foto: Depositphotos, crstrbrt

Kažu da je ovaj sporazum na štetu građana Srbije, a da reviziju treba inicirati to što je objavljen podatak da je Naftna industrija Srbije ubedljivo najprofitabilnija kompanija u Srbiji.

"Građani Srbije su oštećeni lošim sporazumom sa ruskom kompanijom kada je, zbog političkih prestrojavanja i situacije na Kosovu, NIS ispod svake razumne cene ustupljen Rusima, u zamenu za, kako tvrde političari i analitičari, njihovu pomoć da spreče njegovo odvajanje i nezavisnost", navela je članica Glavnog odobra LSV Nevena Subotić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine apeluje na sve političke faktore da ne polemišu oko toga ko je i zašto potpisao Energetski sporazum i u koje vreme, nego da štetu pokušaju da poprave.

"Nenadoknadive posledice upotrebe nedozvoljenih tehnologija crpljenja, koje koristi ruska kompanja, već su napravile ekološku i materijalnu štetu našoj zemlji. Vreme je da se tome stane na put. Ako postoji nešto što je obeštećenje građana naše zemlje za ovako beskrupuloznu eksploataciju, čime su Rusi kompenzovali gubitke, koje država trpi zbog ovako niske rudne rente od 3%, kada je ona po zakonu 7%, a u svetu se kreće i do 20 ili 30%, neka to ova vlada predoči javnosti."

"Vrednost NIS-a bila je procenjena na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa, vrednim oko sedam milijardi evra. Koliko je ova suma neadekvatna i smešno niska, može se ilustrovati činjenicom da je NIS prodat za vrednost dve televizije Kopernikus. Apsurdno je da gledamo skrštenih ruku kako na štetu naših građana kompanija Naftne industrije Srbije u vlasništvu Rusa stiče profit i proglašavaju je najprofitabilnijom kompanijom u našoj zemlji, a građani od toga imaju mizernu nadoknadu i štetu. Zato Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva revidiranje Energetskog sporazuma napravljenog na štetu građana Srbije, a ukoliko to nije moguće onda njegovo raskidanj", navodi Subotićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: