Rekonstrukcija Sava centra počinje 2021: Trajaće dve godine, poznati i neki detalji radova

Beograd -- Rekonstrukcija Sava Centra trebalo bi da počne u drugoj polovini naredne godine, a previđa se da bi mogla da traje oko dve godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Darja Balšić
Foto: Darja Balšić

To je izjavila Katarina Gajić, direktorka za projektovanje i izgradnju u kompaniji "Delta rilestejt" koja posluje u sastavu Delta holdinga.

"Sledeća godina je planirana za početak obnove. Projektovanje i pripreme za početak izvođenja radova su dugotrajan proces, ali mi se nadamo da obnova može da počne u trećem kvartalu naredne godine", kazala je ona novinarima prilikom obilaska Sava centra i predstavljanja planova za njegovu obnovu.

Gajićeva je istakla da je kapacitet Sava centra, kao kongresnog prostora, najveći u ovom delu Evrope, a njegov potencijal će, kako je navela, i dalje biti značajan za domaći turizam. "U regionu ne postoji sličan kongresni centar. Uglavnom se veći kongresni centri nalaze u primorju Hrvatske, ali su oni u sklopu hotela, a kapaciteti im nisu veći za prijem 300 do 400 delegata", kazala je ona.

Gajićeva je podsetila da je Sava centar, najveći kongresni centar u Srbiji, izgrađen 1979. godine po projektu arhitekte Stojana Maksimovića, koji će biti konsultovan i prilikom ove obnove. Podsetila je da je 2009. on uradio projekat sanacije fasade Sava centra, koji će takođe biti korišćen u obnovi.

Ona je kazala da će pojedini segmenti enterijera biti sačuvani, kao što je veliki sat koji pokazuje vremenske zone, ali i tapiserije, koje su zaštićene, a njihov umetnički značaj je prepoznao i Muzej moderne umetnosti u Njujorku.

Pored energetske efikasnosti, zamene staklene fasade, izradi novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejane, posebna pažnje će biti posvećena uvođenju modernih digitalnih tehnologija.

Dodala je da trenutno ima oko 170 komercijalnih ugovora sa zakupcima prostora u Sava centru, koji će tu ostati sve dok ne počnu radovi na obnovi.

Kompanija Delta postala je vlasnik Sava centra početkom novembra, na javnom nadmetanju koje je oglasio Grad Beograd, po početnoj ceni od 17,5 miliona evra. Ugovorom je predviđeno da kupac u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara gradjevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Kako je Delta ranije saopštla, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biti veća od 60 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 189 idi na stranu