"Neće se žuriti za privatizacijom Jumka, gledaćemo da nađemo adekvatnog kupca"

Vranje -- Ministarka privrede Anđelka Atanasković obišla je danas preduzeće "Jumko“ u Vranju i tom prilikom rekla da se neće žuriti s privatizacijom te fabrike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Pakhnyushchyy
Foto: Depositphotos, Pakhnyushchyy

Ona je navela da će se na tome raditi naredne godine, i da će se nastojati da se nađe adekvatan kupac koji bi omogućio bolje uslove za radnike i dodatno zaposlio mlade ljude.

Nakon obilaska fabrike s rukovodstvom "Jumka", ona je rekla da su joj radnici preneli da su zadovoljni uslovima i platama, ali je dodala da uvek ima prostora za poboljšanje.

"Na nama je zajednički da to pojačamo i obezbedimo bolje uslove i plate, oni nisu na teretu države, sami se izdržavaju, a ja mogu da obećam da ću u saradnji s vojskom i policijom i još nekim firmama uticati na to da im se omogući da imaju posla, odnosno da naručuju robu od njih, kako uniforme tako i zaštitnu odeću“, rekla je Atanaskovićeva.

Dodala je da je cilj da se radnicima tako pomogne dok se ne završi privatizacija i ne budu našli poverioca.

"Istakli su da su zadovoljni, oduševljena sam i vidim da radnici imaju želju da rade tu i žive u ovom delu Srbije i daćemo sve od sebe da im se pomogne“, rekla je ministarka.

Dodala je da imajući u vidu da nisu na teretu države, nije nužno da se odmah pošto-poto traži kupac, već da će se na tome raditi iduće godine.

"Pandemija korona virusa je usporila ceo svet, ne samo Srbiju, i gledaćemo da nađemo adekvatnog kupca, ne samo da se udome već da budu dobri uslovi, da zaštitimo ljude i uposlimo nove“, rekla je ministarka.

Ističući da je starosna strktura radnika oko 45 godina, ona je dodala da je važno da se zapošljavaju mladi, te da se u ugovoru kupac mora usloviti time da u naredne tri godine poveća broj zaposlenih, naročito mladih da bi se produžio vek fabrike.

"Gledaćemo da kupci budu oni koji misle dobro fabrici, a ne samo da je unište posle toga“, rekla je Atanaskovićeva.

Objasnila je da preduzeće "Jumko" nije trenutno na listi prioriteta za privatizaciju jer se izdržava samostalno.

"Tek možda kada se smiri situacija iduće godine, možemo očekivati veće razgovore o tome, a sigurno će direktori fabrika biti uključeni u to“, rekla je ministarka.

Dodala je da će se nastojati da se za zavisna preduzeća koja posluju u okviu "Jumka" nađu kupci kako bi se rastreretilo poslovanje.

Generalni direkor "Jumka" Branislav Trajković rekao je da su danas ministarku privrede upoznali s proizvodnim kapacitetima, u kojima su imali zajednička ulaganja sa državom, a u koja je bilo uključeno i Ministarstvo privrede, a reč je o obnovi kotlarnice.

Trajković kaže da imaju posla do kraja godine i za skoro celu narednu godinu.

Dodaje i da u Sloveniju izvoze robu, odnosno zaštitna odela za zdravstvene radnike.

"Uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom, uspeli smo da održimo stabilnost u proizvodnji i u narednom periodu biće sigurne zarade i dosta posla“, rekao je Trajković.

Budući da u predzeću 90 odsto radnika čine žene, za rođenje prvog deteta daju pomoć od 500 evra, za drugo 1.000, zatim 1.500 evra, a omogućili su i besplatne vrtiće za decu radnika, kao i pomoć za one koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

"Jumko" ima 2.000 zaposlenih, u Vranju je 1.300 radnika, a u okolnim konfekcijama njih 700.

Ove godine otvoren je pogon u Drvaru sa stotinak zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu