"Očekujemo još tenkova, još BRDM-ova"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.11.2020.

10:42

Default images

Vučić je poručio da je zahvalan Rusiji na tome što je ovom donacijom pomogla Srbiji. "Danas ste mogli da vidite 11 novih tenkova, naši tenkisti su zadovoljni. Imaju bolje upravljanje, navigaciju, to će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti", rekao je.

"Očekujemo još tenkova, još BRDM-ova, da dodatno snažimo našu Vojsku", rekao je Vučić. Vučić je naveo da očekuje da naredne godine budu povećana primanja samih vojnika, pored povećanja od pet odsto 1. janura.

On je naveo da očekuje da se dodatno snaži Vojska i učvrsti vojna neutralnost jer je najbolje da "sami čuvamo zemlju, nebo, reke".

"Ovo je rezultat dogovora koji sam sa predsednikom Putinom napravio", rekao je Vučić. Poručio je da još 19 ovakvih čekamo.

On je naveo da je u Klinički centar u Beogradu uloženo 137 miliona evra, da se za tri dana otvara bolnica u Batajnici, za oko 17 dana u Kruševcu.

Srbija očekuje da će da ima preko 60 odsto stranih direktnih investicija na celom Zapadnom Balkanu, i da ima stopu rasta najvaću u Evropi.

Pripadnici Vojske poklonili su predsedniku maketu tenka.

Vučić je nakon obilaska tenkova razgovarao sa tenkistima koji su mu poručili da je lakše upravljati tim tenkovima.

Vojska Srbije predstavlja danas savremene tenkove T-72 MS, a prikazu u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehnickog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".
Foto: Printsktin, B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: