Mali: Metro i unapređenje energetske mreže dodatni impuls privredi

Beograd -- Ministar Siniša Mali ocenio je da i projekat metroa u Beogradu i unapređenja elektrodistributivne mreže treba da daju dodatni impuls razvoju privrede u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Mali je u Skupštini Srbije podsetio poslanike da je juče potpisan Sporazum o početku izgradnje Auto-puta mira, kao i da je danas potpisan sa francuskom vladom sporazum o izgradnji i saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata, a koji se odnosi na izgradnju metroa i unapređenje elektroenergetske mreže.

Kaže da se do kraja naredne godine očekuje početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu i da taj sporazum predstavlja korak bliže ispunjenju programa Srbija 2020-2025.

Podsetio je da se, uprkos pandemiji koronavirusa, nastavlja rad na sprovođenju programa Srbija 2020-2025, i naveo da se ulaže novac kako bi 2025. godine prosečne plate bile 900 evra, a penzije 430.

Ističe da je od toga važnije da se završi u potpunosti mreža auto-puteva, nedostajuća kanalizaciona i vodovodna mreža, fabrike za pročišćavanje otpadnih voda, rehabilitovanje pruga, izgradnja škola, vrtića, zdravstvenih ustanova.

"Srbija je lider kada je u pitanju rast ekonomije u Evropi ove godine. Za nas je izazov 2021. i 2022, a i po projekcijama Evropske komisije i MMF-a, Srbija će održati tu lidersku poziciju", kazao je Mali i istakao da se i dalje moraju tražiti izvori rasta - nove investicije, fabrike, nova gradilišta kako bi se stopa rasta održala.

Kaže da će poslanici za desetak dana raspravljati o budžetu i ističe da, osim povećanja plata, penzija, minimalne zarade, veoma je važno da će u budžetu biti rekordan broj kapitalnih investicija - 5,5 odsto od domaćeg BDP-a.

Mali sa kompanijom Alstom o izgradnji metroa u Beogradu

Ministar Siniša Mali razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima francuske kompanije Alstom o izgradnji metroa u Beogradu i najavio da bi Memorandumao razumevanju mogao da bude potpisan već u januaru iduće godine.

Razgovori u Vladi Srbije usledili su odmah nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji, koji je ministar finansija Siniša Mali potpisao sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Risterom, a u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sastanku je bilo reči o potpisivanju Memoranduma o razumevanju koji bi po prvi put formalizovao saradnju francuske i kineske strane na projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Memorandum bi, po rečima ministra finansija Siniše Malog, mogao da bude potpisan već u januaru 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nakon potpisivanja Memoranduma, dogovoreno je da srpska strana poseti francusku kompaniju Alstom, i da se tom prilikom upozna sa predlozima za dizajn vagona, na kojima će početi da se radi u najkraćem roku.

Kako je istakao ministar Mali, radovi na Makiškom polju bi trebalo da počnu do kraja naredne godine.

Dogovoreno je i da će naredne nedelje na sednici Vlade biti formirana radna grupa za metro, koja će koordinisati sve aktivnosti na izgradnji ovog važnog projekta.

Prema aktuelnim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti gradjevinskim radovima na izgradnji metroa.

Francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a prethodno je urađena studija koja predviđa da prva linija beogradskog metroa ide od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Mirijeva do Zemuna.

Mali: Rešenje za poljoprivrednike mora da se nađe, fer i održivo

Ministar finansija izjavio je danas da se radi na pronalaženju sistemskog rešenja za poljoprivrednike., odnosno radi se na pronalaženju sistemskog rešenja za plaćanje penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednih proizvođača, vraćanje dugova koji im predstavljaju veliki problem, kao i da će se sa predlogom rešenja pred javnost izaći najverovatnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Mali je tako u Skupštini Srbije odgovorio na pitanje poslanika Arpada Fremonda koji je ispred poslaničke grupe Saveza vojvodjanskih Mađara, pitao kada će taj problem biti rešen i naveo da je potrebno problem rešiti i tako da bude srazmeran prihodima poljoprivrednih proizvođača.

Ministar je kazao da penzije poljoprivrednih proizvođača predstavljaju možda i najveći problem, odnosno doprinosi poljoprivrednika, kao i ogroman dug koji se, prema njegovim rečima, meri u mailijardama evra.

"Probani su i razni reprogrami, ali sve su to bili pokušaji koji nisu davali sistemsko rešenje. Mi sada radimo na sistemskom rešenju, želimo da nađemo meru da svi poljoprivredni proizvođači mogu da plaćaju poreze i doprinose upravo srazmerno prihodima koje ostvaruju, a koji su vezani za veličinu parcele koju obrađuju", kazao je Mali na sednici Skupštine u delu u kojem poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.

Prema njegovim rečima, sa rešenjem ovog problema se neće izlaziti u javnost dok se ne proveri sa stručnom javnošću kako se ne bi napravila greška

Mali ističe da ne žele ni on, a ni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da naprave grešku i predlože rešenje koje će morati da za godinu-dve dana da se menja.

Ukazao je na to da, uprkos pandemiji koronavirusa, i PIO fond i RFZO će biti u suficitu, odnosno neće imati gubitke usled smanjenih doprinosa.

"Ti sistemi su na stabilnom postolju, ali rešenje za poljoprivrednike mora da se nađe i od teme ne bežimo, rešićemo je", kazao je Mali i istakao da nakon budžeta i još dvadesetak važnih zakona, njegov prioritet će biti upravo iznalaženje rešenja za penzije i dugove poljoprivrednika, koje će biti fer i održivo.

Fremond je kazao da je, pored donošenja novog zakona, za poslanike SVM važno da se omogući reprogram u sledećoj godini i da bi bilo dobro da traje najmanje godinu dana.

"Važno je i da kroz reprogram omogućimo onim poljoprivrednicima koji žele i mogu da plate glavnicu odmah to i učine ako su u stanju i da im se otpišu kamate", kazao je Fremond i naveo da problem predstavlja i Poreska uprava koja je onima koji su ušli u reprogram stavila hipoteku na poljoprivrednu zemljište, pa ono ne može da se proda, prepiše, kao i da postoji problem nepriznavanja uplata.

Ministar je primetio da je poslanik nabrojao nekoliko problema koje treba rešiti i kazao da su to problemi koji su se nagomilavali godinama.

"To je izazov za sve nas, ali potpuno ćemo posvećeno pristupiti tom problemu", kazao je Mali i zamolio sve da kada pričaju o Poreskoj upravi budu puni razumevanja jer ti ljudi rade samo svoj posao i nije im jednostavno, a oni će biti deo sveobuhvatnog rešenja. Istakao je da se takav problem ne može parcijalno rešavati, već da se mora pronaći sveobuhvatno rešenje koje će biti održivo narednih nekoliko decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu