Mali: Sporazumi vredni oko 700 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se ratifikacijom sedam sporazuma obezbeđuje oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na borbu protiv kovida 19.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2020.

11:35

Mali: Sporazumi vredni oko 700 miliona evra za borbu protiv koronavirusa
Foto: Tanjug, Rade Prelic

Ratifikacijom ovih sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se danas raspravlja, obezbeđuje se 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv koronavirusa, rekao je ministar.

Mali je precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan je 92 miliona evra i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opreme, radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid-laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, kaže Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme.

Vrednost sporazuma je oko 200 miliona evra i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada, rekao je Mali i dodao da je sa istom bankom napravljen sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Prema njegovim rečima, to se uklapa i uprogram Srbija 2020-2025, ističući da će već naredne godine početi izgradnja nedostajuće kanalizacone i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 miliona evra.

“Već u budžetu za 2021. godinu imamo obezbeđenih preko tri milijarde evra da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu”, poručio je Mali.

Pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 milionae vra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, predlaže da se poveća efikasnost i smanji broj članova komisije sa 11 na 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: