Mali: Sporazumi vredni oko 700 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se ratifikacijom sedam sporazuma obezbeđuje oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na borbu protiv kovida 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Rade Prelic
Foto: Tanjug, Rade Prelic

Ratifikacijom ovih sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se danas raspravlja, obezbeđuje se 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv koronavirusa, rekao je ministar.

Mali je precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan je 92 miliona evra i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opreme, radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid-laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, kaže Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme.

Vrednost sporazuma je oko 200 miliona evra i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada, rekao je Mali i dodao da je sa istom bankom napravljen sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Prema njegovim rečima, to se uklapa i uprogram Srbija 2020-2025, ističući da će već naredne godine početi izgradnja nedostajuće kanalizacone i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 miliona evra.

“Već u budžetu za 2021. godinu imamo obezbeđenih preko tri milijarde evra da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu”, poručio je Mali.

Pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 milionae vra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, predlaže da se poveća efikasnost i smanji broj članova komisije sa 11 na 5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu