Kako je Srbija postigla cenu finansiranja od 1,066%: "Uspeh nikada ne dolazi preko noći"

Beograd -- Uspeh nikada ne dolazi preko noći, već uvek predstavlja plod dugogodišnjeg rada i zalaganja, poručila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

"Postignuta cena finansiranja u stranoj valuti (evru) na period od deset godina (1,066%) predstavlja potvrdu svega što je u Srbiji urađeno sa ciljem pozitivne ekonomske transformacije u prethodnim godinama", rekla je guvernerka.

Tabakovićeva je poručila da su međunarodni investitori u prethodnom periodu nebrojeno puta Srbiju već svrstali u zemlje investicionog ranga, odnosno zemlje u koje je sigurno ulagati time što su obveznice naše zemlje na sekundarnom tržištu vrednovali u najmanju ruku identično kao obveznice zemalja sa investicionim rejtingom, a često vrednujući srpske obveznice i na višem nivou.

"Prethodno navedeno je juče još jednom potvrđeno, nakon što je Rumunija, zemlja koja već ima rejting investicionog ranga, realizovala prodaju evroobveznica u evrima ročnosti devet godina, dakle kraće ročnosti, uz višu kamatnu stopu (stopa prinosa 1,468 %, kuponska stopa 1,375%) u odnosu na cenu finansiranja u evrima koju je naša država postigla, emisijom, a zatim ‘hedžingom’ (putem svopa) dolarskih desetogodišnjih evroobveznica (1,066%)", rekla je guvernerka Tabaković.

Prema njenim rečima, kreditni rejting Republike Srbije je pre osam godina bio za dva nivoa slabiji (niži) nego danas,"što je ukazivalo na značajno lošiju makroekonomsku sliku domaće ekonomije koja je nasleđena, a zbog čega je i sama zaštita od valutnog rizika bila značajno skuplja".

"Кreatori ekonomskih politika u Srbiji su u periodu nakon 2012. godine odlučno, koordinisano i sistematski radili na sprovođenju ekonomskih reformi, koje su najpre dovele do uspostavljanja, a zatim i očuvanja makroekonomske stabilnosti u dužem periodu. Istovremeno je izvršeno i značajno usklađivanje regulatornog okvira sa najboljom praksom, ali i zaključivanje 'ISDA' sporazuma sa finansijskim institucijama, kao pravnog osnova za realizaciju 'hedžinga', odnosno zaštite od deviznog rizika", rekla je ona.

"Unapređenje ekonomskih pokazatelja naše zemlje u periodu nakon emisije skupih dolastrskih evroobveznica 2011. godine, emitovanih po stopi prinosa od 7,50% i kuponskoj stopi od 7,25%, uticalo je na kontinuirano povećanje cene ovih hartija na sekundarnom tržištu, što ih je činilo preskupim za realizaciju prevremenog otkupa, zbog čega se čekao optimalan trenutak kako bi se izvršio postepeni otkup ovih obveznica, a sa ciljem postizanja maksimalnih ušteda", istakla je guvernerka NBS.

Poručila je da je jačanje domaće ekonomije, ali i odgovorno vođenje monetarne i fiskalne politike, dovelo do potpunog oporavka poverenja međunarodnih institucija, ali i investitora u dugoročnu održivost makroekonomske stabilnosti naše zemlje, zbog čega se danas nalazimo "na korak od investicionog nivoa kreditnog rejtinga, a po rezultatima na međunarodnom tržištu već spadamo u grupu zemalja sa tim rejtingom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu