Otvorena višenamenska laboratorijska lamela vredna 8,1 milion evra

Višenamenska laboratorijska lamela površine 7.000 kvadratnih metara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 8,1 milion evra, otvorena je u Nišu.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2020.

17:05

Otvorena višenamenska laboratorijska lamela vredna 8,1 milion evra
Foto: Tanjug/DIMITRIJE NIKOLIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na svečanom otvaranju istakla da ne postoji bolje investiran novac, nego novac investiran u znanje, u mlade talentovane ljude, obrazovanje, istraživanje i razvoj.

Brnabićeva je dodala da je izgradnja lamele koštala 7,7 miliona evra, a još 400.000 evra uloženo je u nabavku opreme. Ona je istakla da je u poslednje dve godine Vlada Srbije uložila u naučno-istraživačku infrastukturu u Nišu 21,1 milion evra.

"Pored višenamske laboratorijske lamele tu je i Naučno-tehnološki tehnološki park. Taj novac će se višestruko vratiti Nišu i našoj državi kroz dodatu vrednost koja se tu stvara", istakla je Brnabićeva. Ona je rekla da Vlada Srbije duguje veliku zahvalnost Evropskoj uniji i Evropskoj investicionoj banci na pomoći u realizaciji ta dva projekta.

Ona je podsetila da su 2020. godine otvorena čak tri tehnološka parka u Srbiji - u Nišu, Čačku i Novom Sadu.

"Nastavili smo da gradimo budućnost i u najtežim trenucima. Naučno-tehnološkim parkovima i pratećom infrastrukturom napravili smo novu kičmu razvoja, nosilac razvoja nove ekonomije Srbije i srpskog društva", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da kičmeni stub nove privrede Republike Srbije predstavlja i čitava mreža startap centar i biznis inkubatora širom Srbije. "Sve to ide rame uz rame sa onim što smo postavili kao cilj nove Vlade, a naš osnovni cilj u ekonomskom smislu je da podižemo produktivnost i konkurentnost naše privrede", izjavila je Brnabievać.

Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da je ta banka finansirala izgradnju višenamenske laboratorijske lamele u okviru većeg, sveobuhvatnog ulaganja od 200 miliona evra u nauku i razvoj u Srbiji. Dubravka Negre je istakla da je Srbija jedina zemlja u ovom delu Balkana u kom Evropska investiciona banka ulaže novac u projekte kao što je izgradnja lamele i Naučno-tehnološkog parka.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić izjavio je da će lamela stvoriti uslove za uspešan rad istraživača na projektima i u oblastima koje su od strateškog značaja za razvoj privrede i društva u Srbiji. On je rekao da će lamela omogućiti mladim talentima da u svojoj zemlji rade i istražuju u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom, a takođe će omogućiti povezivanje nauke i privrede. Prema njegovim rečima, u lameli će biti otvoreno više centara poput Centra za kontinuiranu edukaciju, Centra za inovacionu delatnost i Centra za transfer tehnologija i saradnju sa privredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: