Mali obrazložio tri poreska i dva carinska zakona u skupštini

Izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu od 1. januara porez na nasleđe, poklon i prenos apsolutnih prava premešta se na lokalne samouprave.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2020.

12:08

Mali obrazložio tri poreska i dva carinska zakona u skupštini
Foto: TANJUG, ZORAN ŽESTIÆ

To je danas u Skupštini Srbije izjavio ministar finansija Siniša Mali.

Predstavljajući tri poreska i dva carinska zakona, rekao da su porezi na nasleđe i imovinu i prenos apsolutnih prava izvor prihoda lokalnih samouprava.

"S jedne strane smanjuje se opterećenje Poreske uprave, a s druge strane dajemo mogućnost lokalnim samoupravama da se na pravi način organizuju i maksimiziraju naplatu poreza što predstavlja i njihov prihod", rekao je Mali i dodao da se opštinama i gradovima daje dovoljno vremena da se sve to sprovede u praksi.

Mali je istakao da se najveća promena izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji odnosi na pojednostavljenje poreskih postupaka za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza.

Kako je rekao, to će ubuduće moći da se čini preko portala Poreske uprave, elektronski.

"Kada je u pitanju Zakon o republičkim administrativnim taksama, ukidamo i smanjujemo dosta taksi kako bi umanjili opterećenje privredi”, rekao je Mali.

Kao najvažniju promenu u Carinskom zakonu, naveo je pomeranje rokova po pitanju zastarelosti carinskog duga, odnosno ddržavi se daje duže vremena da reaguje i zaštiti svoje interese.

"Predloženim izmene i dopune Zakona o carinskoj službi proširujemo krug carinskih službenika koji su ovlasćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka. Na taj način sami postupci carinjenja, odnosno carinskih prekršaja će biti brži i efikasniji”, istakao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: