NBS predviđa rast BDP-a od šest odsto u 2021.

Narodna banka Srbije (NBS) povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2020.

12:03

NBS predviđa rast BDP-a od šest odsto u 2021.
Foto: D.Balšiæ

NBS takođe predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posmatrane projekcije BDP su, kaže ona, povećali zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih faktora, kao i bolje poljoprivredne sezone.

"Više projekcija BDP-a za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od tada očekivanog oporavka investicija, koje su u prethodne dve godine opredelili oko 80 odsto rasta Srbije", rekla je Tabakovićeva na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

Taj rezultat se, kaže, duguje realizaciji infrastrukturnim projektima koji, ističe, nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja koje je obeležila kriza izazvana pandemijom.

"Tu država daje ogroman doprinos jer su kapitalni izdaci države suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja panademije u devet meseci bili veći za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj su takodje bili visoki", navela je Tabakovićeva.

Država, dodaje, realizuje ne samo investicije koje su planirane pre pandemije, već i dodatne. Da su merama, koje je država donela kao odgovor na krizu, postignuti ciljevi, potvrdjuje, kaže Tabakovićeva, i podatak da je formalna zaposelnost od februara do septembra povećana za 44.000 gradjana. Dodaje da je celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, a pre svega u prerađivačkoj industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: