Ministarstvo finansija povuklo odličan potez: "Uštedeli smo 11,6 milijardi dinara"

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija drugi put u 2020. izašla na međunarodno finansijsko tržište i emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2020.

11:45

Ministarstvo finansija povuklo odličan potez:
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Srbija je drugi put ove godine emitovala obveznicu kako bi refinansirala najskuplju obveznicu koja je emitovana 2011. godine, naveo je Mali.

Mali je u Skupštini Srbije istakao da je ostvarena šest puta veća tražnja od ponude i dodao da se preko 200 najvećih investitora na svetu javilo da kupi obveznicu, navodeći da je to istorijski rezultat za Srbiju i njene građane.

Prema njegovim rečima, obveznica je emitovana po stopi od 2,125 odsto, dok je stopa obveznice iz 2011.godine iznosila 7,25 odsto.

"To vam govori o poverenju koje strani investitori imaju u Srbiju i ekonomsku poliitku koju vodimo, kao i najbolji pokazatelj da stopa rasta BDP-a, koja će biti najbolja u Evropi ove godine, pokazuje svoj rezultat", istakao je ministar.

Mali je objasnio da je Srbija mogla da uštedi 500 miliona evra i napravi, primera radi, pet kliničkih centara za taj novac da je obveznica iz 2011. godine emitovana po kamatnoj stopi od 2,125 odsto.

Ministar kaže da je nakon hedžovanja dolara u evre dobijena stopa od 1,066 odsto. On je naveo da se nikada u istoriji zemlje nije dogodila tako niska kamatna stopa, čime su napravljene dodatne uštede od 11,6 milijardi dinara.

"Ne povećavamo javni dug, vraćamo kredite i vraćamo obveznice koje je neko drugi uzimao pre nas, a koje su posebno dospevale u septembru 2021.godine i smanjujemo trošak našeg javnog duga. Vrlo sam ponosan na to", poručio je Mali.

Ministar je istakao da je Srbija juče uradila pravu stvar koja je potvrdila ispravnost ekonomske politike, navodeći da to potvrđuju međunarodno finansijsko tržište, Londonska berza i međunarodni investitori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: