Srbija ima 13,1 milijardu evra deviznih rezervi, od čega u zlatu 35,4 tone

Srbija danas ima 13,1 milijardu evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je danas Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2020.

10:07

Srbija ima 13,1 milijardu evra deviznih rezervi, od čega u zlatu 35,4 tone
Foto: Depositphotos, Alexynder

Ona je o tome govorila na Beogradskom ekonomskom forumu i tada je istakla da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećane u odnosu na 2018. godinu.

"Posle kupovine u 2019. godine, mi smo i u ovoj kriznoj godini u dogovoru sa predsednikom i vladom nastavili da se odgovorno ponašamo i uvećavamo devizne rezerve, najstabilnijim delom, to jest zlatom", navela je Tabaković.

Poručila je da je u vreme krize obaveza donosioca odluka svuda u svetu da deluju sinhronizovano, prema svega obaveza prema građanima. Tabaković je naglasila da NBS vodi odgovornu politiku i da je zbog toga već godinama niska i stabilna inflacija i imamo stabilan devizni krus.

Podsetila je da je Srbija juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cenu finansiranja od 1,066 odsto, što su do sada najniže kamatne stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: