Pandemija nesrazmerno jače utiče na žensko preduzetnistvo

Pandemija kovida 19 nesrazmerno je jače uticala na žene preduzetnice, pri čemu čak 87 posto vlasnica firmi kaže da su pogođene negativnim uticajima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto, _peshkova
Foto: Depositphoto, _peshkova

To pokazuju rezultati istraživanja kompanije Masterkard. Kako se navodi, velika zastupljenost u sektorima koji su najteže pogođeni ekonomskom krizom, izražen digitalni jaz među polovima i sve veći pritisci odgovornosti za brigu o deci, samo su neki od faktora koji su žene učinili posebno ranjivima.

Indeks ženskog preduzetništva - MIWE 2020 oslanja se na javno dostupne podatke vodećih međunarodnih organizacija, poput OECD-a i Međunarodne organizacije rada, i formira globalnu rang listu o napretku žena u poslovanju u uslovima pre pandemije u 58 ekonomija, što predstavlja gotovo 80 posto ženske radne snage.

Prvi put u istoriji MIWE istraživanja, Izrael je na vrhu lestvice najboljih zemalja na svetu za žene preduzetnice, napredujući sa 4. mesta u 2019. S ambicijom da se udvostruči broj preduzetnica u roku od dve godine, uspeh Izraela vođen je fokusiranom institucionalnom podrškom malim i srednjim preduzećima, koja se katapultirala sa 42. mesta u 2019. godini na 1. mesto u 2020.

Slično tome, Švajcarska je napredovala generalno sa 11. mesta u 2019. na 3. mesto u 2020, što je podstaknuto snažim poboljšanjem podrške vlade MSP sektoru (porast od 37 procenata u odnosu na 2019.) i rezultirajućim rastom kulturnih percepcija o preduzetništvu (rast od 45 odsto u odnosu na 2019.).

MIWE 2020 takođe pruža inicijalnu analizu posledica kovida 19 za poslovne žene i ukazuje na efikasne politike podrške. Iako se razlikuju od zemlje do zemlje, one koje se pokazuju najdelotvornijima uključuju ekspanzivne mere pomoći za MSP - od subvencija za plate, programa izuzeća ili odlaganja plaćanja, ograničavanja poslovnih kamatnih stopa i marži, do državnih subvencija za likvidnosti i državnih programa podrške za brigu o deci.

Ono što je najvažnije, izveštaj daje optimistične izglede za budućnost preduzetnica. Ukazuje na to da bi pandemija mogla biti katalizator za eksponencijalni napredak žena u poslovanju, kao i prilika da se koriguju prisutne predrasude kod donosilaca odluka kroz rodno specifične inicijative i podršku, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 181 idi na stranu