Ko kupi Ledo i Frikom kontrolisaće tržište regiona

Investitori koji kupe Ledo i Frikom steći će kontrolu nad celim tržištem regiona, procenio je osnivač konsultantske kompanije "Jakov Viktor" Drago Munjiza.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

09:23

Ko kupi Ledo i Frikom kontrolisaće tržište regiona
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

"Te kompanije su ''zlatna koka'' bivšeg koncerna Agrogor, a grupa koja prozvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontroliše preko 500.000 ''frižidera'' u regionu ex Jugoslavije. Zato, onaj ko kupi te dve kompanije, on kontroliše celo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto", kaže Munjiza.

Očekuje da će kupac biti investicioni fond sa Zapada u saradnji sa najvećim multinacionalkama koje su i pre pokazivale interesovanje za te kompanije.

Fortenova grupa, naslednik koncerna Agrokor, oglasila je početkom novembra prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda Ledo u Hrvatskoj Ledo Čitluk u BiH i Frikoma u Srbiji.

Prema procenama Munjize, cena ovih kompanija mogla bi da dostigne 10 do 12 puta EBTIDA marže (dobit pre poreza, kamata deprecijacije i amortizacije), a novac će verovatno biti upotrebljen za restrukturiranje finansijske pozicije grupe, koja je, po njemu, sada potcenjena.

"Ja lično bih voleo da vidim kupce iz regiona, jake hrvatske, srpske i slovenačke kompanije kao što su, na primer, Podravka ili Polimark", kaže Munjiza za Magazin Biznis.

Takođe predviđa da će u budućnosti biti prodavane i ostale jake kompanije iz sastava Fortenove.

"Kompanije će se prodavati ''u paketu'', kao što se prodaje i Ledo grupa. Očekujem prodaju Jamnica grupe posle Ledo grupe, a nakon toga i maloprodajnih lanaca.. Alternativa je da vlasnici odluče da ojačaju i maloprodaju i da Fortenova postane de facto maloprodajna grupa koja se širi u regiji. Ne verujem da je sada ikome jasno koji će od ta dva puta na kraju izabrati", dodaje Munjiza.

Smatra da je Merkator jedna od najboljih kompanija unutar Fortenova okruženja, te da je za očekivati da će biti meta konkurencije i potencijalnih investitora.

"Verujem da vlasnici imaju dilemu oko dve strategije koje sam već opisao", zaključio je Munjiza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: