"U Železari nije bilo otpuštanja, 4 investicije ključne za bolji vazduh u Smederevu" VIDEO

U fabrici HBIS (Železara Smederevo) nije bilo otpuštanja radnika tokom pandemije, potvrdio je Vladan Mihailović ispred ove kompanije.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 23.11.2020.

09:20

Foto: Printskrin, TV Prva

Jedna od mera, prema njegovim rečima, bila je da se administrativno osoblje (oko 960 zaposlenih) pošalje na dve nedelje ili na drugi deo godišnjeg odmora za tekuću godinu ili na plaćeno (70 odsto primanja) odsustvo.

"Naša proizvodnja se odvija shodno poslovnom, biznis planu i srednjoročnim planovima. Smanjili smo obim administrativnih poslova, međutim, proizvodnja se odvija na sasvim planiranom nivou", poručio je Mihailović gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

On je dodao da, zbog kvota koje su formirane od strane Evropske zajednice na izvoz čelika iz Srbije, morali su već od prvog kvartala da smanje proizvodnju.

"U toku drugog kvartala proizvodnja je još smanjena za 10-ak procenata. Doneli smo odluku da 5. jula zaustavimo jednu visoku peć i da u četvrtom kvartalu proizvodimo istu količinu čelika sa jednom visokom peći nego što smo u drugom kvartalu proizvodili sa dve. Kineski menadžment ima veliki interes da nastavi svoje poslovanje u Srbiji i to demonstrira nastavljanjem investicija koje su počele prošle godine", napomenuo je sagovornik TV Prva.

Na pitanje koliko železara zagađuje vazduh, Mihailović je istakao da ona utiče na životnu okolinu ne više od prosečne svetske železare.

"Na zagađenje u Smederevu utiče više faktora - individualna ložišta, kotlarnice koje koriste mazut, povećani saobraćaj... Radimo remont svih postrojenja za zaštitu životne okoline koji trenutno rade svojim punim kapacitetom i radimo ogromne investicije koje više decenija nisu rađene u železari", kazao je.

Kako je najavio, postoje četiri ključne investicije na tom polju.

"Ulaganje u životnu okolinu nije jeftino, a ne donosi profit, ali je kineski menadžment potpuno posvećen tome. Prva investicija je novo postrojenje koje počinje sa radom 1. juna 2021. godine i radi se o najboljoj tehnologiji u svetu. Druga investicija je izgradnja peći koja će koristiti visokopećni gas kao alternativno gorivo i ona će otpočeti sa radom 1. jula 2021. godine. Mi smo već završili konvertor broj 2 koji nije menjan od polovine 80-ih godina, a četvrta investicija je rezervoar za visokopećni gas. Sve ove investicije vredne su 140 miliona dolara", zaključio je Mihailović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: