Sporni fond za oporavak i budžet EU; Orban: "Na kraju ćemo se dogovoriti, tako to obično ide"

Spor oko fonda za oporavak i budžeta Evropske unije na kraju će biti rešen, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 20.11.2020.

16:54

Sporni fond za oporavak i budžet EU; Orban:
Foto: EPA, VANO SHLAMOV

Uz to, jedan visoki zvaničnik u Varšavi rekao je da Poljska ima pravo da zahteva "novi kompromis“ u pogledu sporazuma.

Mađarska i Poljska odbile su da podrže finansijski plan 27-članog bloka, jer je dodela novca uslovljena poštovanjem vladavine prava.

"Razgovore treba nastaviti i na kraju ćemo se dogovoriti, tako to obično ide", rekao je Orban za mađarski državni radio, prenosi Rojters.

On smatra da postoji nekoliko opcija za izlazak iz trenutnog ćorsokaka, a "koje su prihvatljive za Mađarsku i Poljsku, u kojima odlučuju pravni aspekti, a ne politička većina". Detalje nije izneo. Orban, čija je vlada ovog meseca izdala evro-obveznicu, rekao je da će, bez obzira na trenutne političke rasprave o fondovima EU, biti sprovedeni "svi razvojni projekti koje je Mađarska planirala za narednih 10 godina".

Istovremeno, Kšištof Šćerski, šef kabineta poljskog predsednika, izjavio je da njegova zemlja ima pravo u okviru evropske politike da odbije da prihvati "ono što nije u redu".

"Imamo pravo da tražimo i zahtevamo novi kompromis", rekao je on za javni servis TVP Info.

Poljski i mađarski veto će, navodi Rojters, verovatno odložiti dodelu stotina miliona ili milijardi evra iz fondova EU zemljama članicama u trenutku kada se 27-člani blok bori sa drugim talasom korona virusa, koji će verovatno izazvati u poslednjem kvartalu 2020. drugu recesiju evropske ekonomije u ovoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: