Tabaković na kongresu EBC: Pun opravak Srbije već 2021.

Beograd -- Srbija je izdašnim i brzo donetim paketom mera uspela da omogući pun ekonomski oporavak već sledeće godine, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Srbija je izdašnim i brzo donetim paketom mera uspela da ograniči negativne efekte korona krize i da omogući pun ekonomski oporavak već sledeće godine, izjavila je danas Tabaković, na 30. Evropskom bankarskom kongresu (EBC) u Frankfurtu.

"Prioriteti guvernera centralnih banaka su poznati i nepromenjeni. Na nama je da nastavimo da radimo na očuvanju monetarne i finansijske stabilnosti, uz adekvatnu koordinaciju mera monetarne i makroprudencijalne politike, kojima se ublažavaju negativne posledice različitih rizika", rekla je Tabaković putem video-linka učesnicima skupa, koji je organizovala Evropska finansijska grupa (EFG).

Istakla je da je na guvernerima centralnih banaka takođe da podže svoje države da građanima i privredi obezbede i očuvaju neophodne uslove za održive modele rasta, jer su oni osnov očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta.

"Zahvaljujući jednom od najizdašnijih i najbrže donetih ekonomskih paketa među zemljama u razvoju, u Srbiji smo uspeli da ograničimo negativne efekte krize, da sačuvamo proizvodne kapacitet i radna mesta, i da omogućimo pun oporavak već sledeće godine", rekla je Tabaković, navodi se u saopštenju NBS.

I u pogledu inovacija, kako je naglasila, Srbija je spremna i ume da pravi velike korake.

"U Srbiji je doneta sveobuhvatnu strategiju digitalizacije, i jačaćemo startap sektor koji će imati sve važniju ulogu u budućem privrednom razvoju. Već sada sektor za informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji ubrzano raste, što potvrđuje podatak da je nivo izvoza ovih usluga u 2019. bio za blizu 400 posto viši nego 2012. godine, a njihovo učešće u ukupnom izvozu usluga u tom periodu povećano je sa oko 12 na oko 21 procenat", dodala je Tabaković.

Guverner NBS je poručila da centralna banka i u narednom periodu ostaje otvorena da podržimo sve razvojne potencijale, kojih nije malo.

"Na nama je i da pažljivo sagledavamo rizike savremenog poslovanja i da uvek imamo u vidu čoveka i njegovo dobro. Naš posao se nikad ne završava”, szaključila je Tabaković na video konferenciji EBC.

Evropski bankarski kongres predstavlja jedan od najuticajnijih kongresa u oblasti bankarstva i finansija u Evropi.

Tema ovogodišnjeg Kongresa bila je „Putem novog, održivog modela privrednog rasta”. Učesnici su u okviru tri sesije analizirali i diskutovali o sveobuhvatnoj ulozi finansija, novom modelu privrednog rasta i njegovim mikro i makro posledicama, kao i klimatskim promenama u pogledu uloge monetarne politike i fiskalne i finansijske stabilnosti.

Među učesnicima na Kongresu bili su i Kristin Lagard, predsednik Evropske centralne banke, Luiz Avazu Pereira da Silva, zamenik generalnog direktora Banke za međunarodna poravnanja, Jens Vajdman, predsednik Centralne banke Nemačke i drugi, navodi se u saopštenju NBS.

strana 1 od 179 idi na stranu