Sudbina novčanice od 500 evra: O legalnosti sporne hartije oglasila se i NBS

Beograd -- Novčanica od 500 evra privukla je veliku pažnju javnosti proteklih dana.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, azur13
Foto: Depositphotos, azur13

Pročitajte još:

Jedna od najvrednijih novčanica na svetu: Da li je 500 evra i dalje u opticaju? VIDEO

Tim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije (NBS), odakle je saopšteno da građani nemaju nikakvih razloga za brigu u pogledu posedovanja i korišćenja novčanice apoena 500 evra.

Ona se može koristiti za sve legalne transakcije (menjački poslovi, polaganje na štednju u bankama, korišćenje za dozvoljena plaćanja u zemlji i plaćanja u inostranstvu) i ne postoji nikakva najava Evropske centralne banke da bi ova novčanica mogla biti povučena iz opticaja, ističu iz NBS.

Novčanica apoena 500 evra je zakonito sredstvo plaćanja u zemljama Evropske monetarne unije, baš kao i svi drugi apoeni novčanica evra, serije A.

Dakle, u opticaju su istovremeno dve serije novčanica evra. Pored stare serije, serije A, u okviru koje se nalazi sedam različitih apoena, i to, apoeni 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500, u opticaju su i novčanice evra serije B (puštane u opticaj sukcesivno od 2013. do 2019. godine), koja se sastoji od šest apoena, budući da ne sadrži apoen od 500 evra (ovaj apoen u pomenutoj seriji Evropska centralna banka neće puštati u opticaj jer je primećeno da je apoen 500 EUR serije A često korišćen u nezakonitim transakcijama).

Građanima iz kabineta guvernera NBS preporučuju da zbog svoje sigurnosti, a u smislu pojave falsifikata, menjačke poslove obavljaju u bankama i kod ovlašćenih menjača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu