"Najnoviji podaci Evrostata potvrdili da je srpska ekonomija najbolja u Evropi"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali rekao je da najnoviji podaci Evrostata, danas objavljeni, nedvosmisleno potvrđuju da je ekonomska politika Srbije ispravna.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/mali_sinisa
Foto: Printskrin/mali_sinisa

Kako kaže, razlog je to što imamo najmanji pad BDP-a u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

"Pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu iznosi -1,3%, i to je odličan rezultat, pogotovo imajući u vidu da je pad u evrozoni -4,4%, kao i da su pojedinačno sve druge zemlje u Evropi imale mnogo veći pad. To zvanično potvrđuje Evropski zavod za statistiku u svom današnjem izveštaju. Naš rezultat je odličan i pokazuje koliko je naša ekonomija postala otporna, kao i da smo uspeli da nađemo pravu meru u ovim izazovnim vremenima. U potpunosti sam uveren da ćemo i na kraju ove godine biti najbolji" naveo je Mali.

Kako je ocenio ministar, Srbija uspeva da odoleva velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.

"Nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu biće na sednici Vlade Republike Srbije do kraja sledeće nedelje. Pored nastavka ulaganja u zdravstvo, kao i nikad većeg izdvajanja za kapitalne projekte, brinemo, možda i jedini u Evropi, o poboljšanju životnog standarda građana. Pored povećanja penzija i minimalne zarade, u budžetu će se naći i veće plate za sve zaposlene u javnom sektoru, i to od 1. januara 2021. godine. Za zdravstvene radnike to će biti povećanje od 5%, a za ostale zaposlene u javnom sektoru najpre povećanje od 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila i njihove zarade ukupno će biti veće za 5%“, rekao je Mali.

Ministar se posebno osvrnuo na jačanje zdravstvenog sistema i uvećanje zarada zaposlenih u tom sektoru.

"Osim pomenutog povećanja plata od 5% medicinskim radnicima, oni će do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, a za šta je izdvojeno oko 12 miliona evra. Pritom, naše javne finansije su i dalje stabilne i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost", objasnio je Mali.

Ministar je podsetio i na ogroman paket ekonomskih mera koji je sproveden, a koji je pomogao da se očuva srpska privreda, za šta je tokom ove godine izdvojeno ukupno oko 690 milijardi dinara, odnosno 12,5 procenata BDP-a.

"Upravo tim merama izbegli smo dramatičan pad privredne aktivnosti, rast nezaposlenosti, očuvali smo proizvodne kapacitete privrede, održali životni standard i obezbedili likvidnost. To nam je dalo motiv da nastavimo da ulažemo, pre svega u bolji život svih naših građana, na čemu intenzivno radimo“, objasnio je on i podsetio da je stopa nezaposlenosti trenutno na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto.

Mali je istakao da će biti nikad većih ulaganja u kapitalne projekte i ponovio da Vlada ostaje posvećena projektu "Srbija 2025“, koji treba da dovede do toga da za pet godina prosečna plata bude oko 900, a prosečna penzija veća od 430 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu