"Mora da se popravi situacija u određenim javnim preduzećima, da se ubrzaju projekti" VIDEO

Beograd -- Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da mora da se popravi situacija u određenim javnim preduzećima iz sektora energetike.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

"Mora da se popravi situacija u nekim javnim preduzećima, moraju građani da dobijaju priključak na električnu energiju jako brzo, a ne da ga čekaju četri, pet, šest meseci", rekla je ona.

Mihajlovićeva smatra da je sektor rudarstva i energetike strateški jako važan sektor i zbog političke stabilnosti i da bi ljudi imali sve što im je potrebno od energetike.

Takođe, kako je navela, projekti moraju da se ubrzaju. "Ja zaista mislim da je šteta da nemamo blok Kostolaca već gotov, jer mislim da je trebalo da bude gotov", rekla je i najavila da će za sedam ili deset dana staviti odeđene rokove.

Energetika može da pomogne da privredni rast Srbije bude mnogo viši, ocenila je ministarka.

Vašingtonski sporazum je dobra stvar za Srbiju, smatra Mihajlovićeva.

Trenutno se, navodi, radi studija kako najbolje iskoristiti Gazivode. "Ono što mislim da može da bude jako dobro to je da razmišljamo o projektima u kojima ćemo učestvovati svi zajedno i da napravimo ono što je najvažnije - da svi imaju dovoljno električne energije".

Srbija je što se tiče gasa zavisna od Rusije, ali to, kako je ocenila, ne znači da ne možemo da gradimo svoju infrasttrukturu, da se povezujemo sa regionom, da koristimo kako tečni naftni gas tako i gas iz nekih drugih izvora.

"To je ustvari diverzifikacija, da imamo više dobavljača, da mnogo više otvorimo tržište koje jeste zatvoreno", rekla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 172 idi na stranu