Porez na šupe, bunare, svinjce: Da li se spremaju novi nameti? VIDEO

Vest da će od Nove godine građani biti u obavezi da plaćaju porez na šupe, bunare, ambare, svinjce, bazene i garaže zabrinula je poljoprivrednike.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

18:00

Porez na šupe, bunare, svinjce: Da li se spremaju novi nameti? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Ipak, Ministarstvo finansija ih je, donekle, umirilo. TV Prva je istraživala - da li se spremaju novi nameti?

Mića Djordjević iz sela Dedina Bara kod Grdelice decenijama plaća porez za dve kuće. Ima staju koja je građena pre 70 godina od drveta i blata. U njoj čuva četiri krave i hranu za stoku. Nada se da mu neće odrediti porez i za staju.

"Ovo plemnje je staro oko 70 godina, porez, za sad nisam plaćao, mada nadam se da neće. Na ovu kuću plaćam, to je bijenica i ja mislim da sam jedini, možda se varam, u Dedinoj Bari koji plaća porez na ove bijenice", navodi on.

Spekuliše se da će Nove godine građani Srbije biti u obavezi da plaćaju porez na sve ono što poljoprivrednici najviše koriste. Ta vest nije svakako obradovala zemljoradnike i seljake.

"Ja sam čuo da ljudi svinjce, kokošinjce, šupe i ostalo oporezuju, to dalje nema", rekao je jedan sagovornik TV Prva.

"Ja imam i kokošar i svinjac i štalu i ovčiju košaru i ako to oporezuju, ja propadam", naveo je drugi.

Iako je bilo najava da će gazdinstva dobiti nove namete - na bunare, svinjce i garaže, ministarstvo finansija demantuje takve natpise. Kako kažu Građani Srbije više od deset godina plaćaju porez i na pomoćne objekte, a poresko opterećenje će izmenama Zakona o porezu na imovinu biti smanjeno.

U članu 6a novog zakona postoji izmena nepokretnosti koje se oporezuju, gde se umesto "garaže i garažna mesta", među nepokretnostima koje se oporezuju uvodi grupa "garaže i pomoćni objekti"

"Predloženim izmenama Zakona nije proširen predmet oporezivanja, niti su ukinuta postojeća poreska oslobođenja. Naprotiv, smanjen je poreski teret za pomoćne objekte i prošireno poresko oslobođenje na objekte za primarnu poljoprivrednu proizvodnju", rečeno je iz Ministarstva finansija.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu nalazi se na sajtu Ministarstva i na javnoj raspravi je do 4. novembra. Ipak, poljoprivrednici imaju samo jednu poruku

"Moj deda, pradeda i tata nisu plaćali porez na kokošku, pa što bih ja plaćao sad", rekao je jedan sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: