Mali odgovorio Đilasu: Odavno se izgubio u mahnitoj borbi za fotelju

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali osvrnuo se na najnovije, kako je ocenio, "prozivke i fantazije dokazanog lažova Dragana Đilasa i njegovih pajtosa".

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

On je naveo da je odavno poznato da bi Đilas da ponovo uskoči u fotelju i da ponovo zagospodari državnim novcem.

"On nam je odavno dokazao da nema morala. Đilasove proizvoljne priče, bez realnog osnova, kojima doslovce maltretira narod iz nedelje u nedelju, prerastaju u opsesivno-kompulsivnu radnju ostrašćenog čoveka, koji je zasluženo ostao bez vlasti. Čovek ne može da podnese odlične ekonomske rezultate i učiniće sve da umanji njihov značaj. Činjenica je da ćemo imati najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi, da nam je javni dug pod kontrolom, da smo pomogli privredu sa 5,8 milijardi evra u jeku najveće krize, da povećavamo plate i penzije, da je nezaposlenost na istorijskom minimumu od 7,3 odsto", rekao je Mali.

On se osvrnuo na Đilasove prozivke po pitanju plata zdravstvenih radnika i životnog standarda građana Srbije danas.

"Ako za primer uzmemo lekare, oni sada rade u neuporedivo boljim uslovima nego za vreme Dragana Đilasa, kada su im primanja bila skoro daleko niža. Na primer, 2011. godine na jednoj klinici u glavnom gradu lekar infektolog je imao platu 64.000 dinara a danas na tom istom mestu ima zaradu od 105.000 dinara. Naredne godine, imaće još više. Gradimo nove bolnice, koje će u najkraćem mogućem roku biti u funkciji", rekao je Mali.

Naveo je i da su u aprilu ove godine, u jeku pandemije virusa korona zdravstveni radnici dobili povećanje od 10 odsto, "a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dogovoreno je da se do kraja godine isplati jednokratno svakome od njih po 10.000 dinara, kao i dodatno povećanje od 2021. godine.

Povodom Đilasovih prozivki po pitanju javnog duga, Mali je ponovio da Srbija ostvaruje dobre makroekonomske rezultate, kao i da drži udeo javnog duga u BDP-u na nivou do 60 procenata, koliko propisuje Mastriht.

"Poznato je da se bolje uči ponavljanjem, zato ću ponoviti besplatnu lekciju ekonomije Draganu Đilasu - Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug datumom povlačenja a ne odmah i u celosti, pri čemu u međuvremenu i vraćamo stare dugove. To znači da upravljamo javnim dugom, uz održavanje makroekonomske stabilnosti i podsticanje rasta i zaposlenosti", rekao je ministar finansija.

Mali je konstatovao da Đilasu smeta apsolutno sve, pa se dotiče i kapitalnih projekata koji, kako je objasnio, doprinose da naša ekonomija dodatno raste, kao i za privlačenje još više domaćih i stranih investicija.

"Oni dok su vladali niti su gradili, niti su radili. Njihova politika je bila politika propasti, otpuštanja radnika, zatvaranja fabrika. A sada Đilasa brinu i strane direktne investicije, pri čemu građane Srbije podsećam da su strana ulaganja prošle godine iznosila rekordnih 3,8 milijardi evra, kao i da je naša zemlja u poslednje dve godine sama privukla 60 odsto svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu", naveo je Mali.

On je dodao da upravo kapitalne investicije i ulaganja, i ove godine na zavidnom nivou, uprkos pandemiji virusa korona, kao i da doprinose nikad većoj stopi zaposlenosti u našoj zemlji.

Napomenuo je da je ponosan na stanje naše ekonomije uprkos izazovima, te da se nada da ćemo uspeti da ostvarimo najbolji rezultat u Evropi po pitanju stope rasta.

On je ocenio da Đilasove prozivke povodom formiranja nove Vlade Republike Srbije pokazuju da on gubi tlo pod nogama, te da se ovakvim 'koprcanjem' još više zaglibljuje u živo blato.

"Njemu sve smeta, ali mu nije smetalo da strpa u svoj džep 619 miliona evra dok je bio gradonačelnik Beograda i da napravi dug od 1,2 milijarde evra, da duguje porodiljama, da gradi lažni pazl grad ili neupotrebljivu kartonsku repliku Terazija", rekao je Mali.

Kada je reč o nacionalnoj avio – kompaniji Er Srbija, ministar je istakao da je ponosan na tu kompaniju, pogotovo na njen značaj za vreme pandemije koronavirusa.

"Er Srbija je danas najbrže rastuća avio – kompanija u regionu, ponos Srbije, a setite se samo JAT-a i dugova koji su nam Đilasovi pajtosi ostavili. Avioni naše avio – kompanije dopremali su medicinsku opremu I 10.000 naših građana sa svih krajeva sveta kada je počela pandemija koronavirusa, I verujem da je svaki građanin Srbije u tim trenucima osećao ponos", istakao je Mali.

On je naglasio da je Đilas "odavno pročitan" i ocenio da bi "izvesno doživeo poraz da je učestvovao na izborima, na kojima je cenzus bio čak i smanjen".

"Draganu Đilasu bi bilo bolje da angažuje svoje stručnjake da porade na njegovom javnom nastupu, koji s vremenom postaje sve tragikomičniji. Mahanje papirima, na kojima zapravo ni sam ne zna šta piše neće ga ponovo ubaciti u fotelju. Građani Srbije su odavno pročitali lihvarsku prirodu i toksičnu politiku laži Dragana Đilasa", rekao je Mali.

Mali je zaključio da Đilasova "izopačena politika usmerena ka ličnom bogaćenju nikada više neće biti opcija".

strana 1 od 172 idi na stranu