Šef kancelarije SB u Beogradu: Srbija može do sedam odsto rasta, najveći paket pomoći u regionu

Beograd -- Srbija može ostvariti i sedam odsto rasta, a temelji njene ekonomije su snažni, rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Izvor: Danas.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, Piter2121
Foto: Depositphotos, Piter2121

Kako je rekao, Srbija je spremna na rast ne od jedan, dva ili tri, već šest, sedam odsto.

"Mislimo da je Srbija spremna za to. Srbija više nije u ligi zemalja koje rastu do tri odsto, već može da pređe u ligu sa rastom od pet, šest ili sedam odsto. Za mene je pandemija tragedija, pored toga što su izgubljeni životi, i zato što je Srbija zaustavljena na ovu jednu godinu u nameri da ostvari ciljeve iz nove agende rasta", naveo je Ndegva za Danas.

Naveo je da je Svetska banka veoma fokusirana na rast srpske privrede, prosperitet i posebno smanjenje siromaštva.

"Mislim da je veoma važno da ne zaboravimo jasne zajedničke ciljeve i da budemo ambiciozni, a to je kako da Srbija dostigne rast brži nego što je bio do sada, rast od šest, sedam odsto koji bi omogućio da udvostruči dohodak za vreme jedne generacije", naveo je Ndegva za Danas.

On navodi da je srpska ekonomija u krizu ušla sa jakim osnovama, posle dve godine budžetskog suficita i nakon prošlogodišnjeg rasta od 4,2 odsto.

"Ušlo se u krizu sa zdravim finansijama, a u krizi je paket pomoći bio najveći u regionu, bio je produktivan i uglavnom samofinansiran jer su državni depoziti bili značajni. Ne očekujemo ni da će se ovogodišnji deficit budžeta drugo zadržati, već da je to jednoznačna pojava", naveo je.

Kada je reč o reformi državnih preduzeća do sada, Ndegva navodi da su u prethodnih pet do sedam godina videli napredak, ali da ima još da se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu