Linijski park Beogradu donosi prostor za rekreaciju, pešake, bicikliste, letnju pozornicu VIDEO

Beograd -- Linijski park, na potezu od Beton hale do Pančevačkog mosta, doneće Beogradu nove rekreativne i kulturne sadržaje, a radovi počinju krajem sledeće godine.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, već je urađen jedan segment parka nadomak pomenute hale.

"U pitanju je teritorija koju je nekad zauzimala železnica, a koja nije u funkciji. Nama se otvorio prostor da, ne samo povežemo grad, odnosno urbani deo grada, Starog grada i Palilule sa Dunavom, već i da to postane zelena oaza koja će imati rekreativnu, kulturnu i druge funkcije", poručio je Stojčić u emisiji "150 minuta" TV Prve.

Sam Linijski park, dodao je, podeljen je u deset celina, a svaku od njih je radio po jedan arhitektonski tim - ukupno 55 mladih arhitektata je radilo idejno rešenje.

"U četvrtoj četvrtini sledeće godine krenućemo sa radovima. Krajem januara ćemo usvojiti plan detaljne regulacije za Linijski park, nakon toga idemo u tender za projektnu dokumentaciju, imaćemo tender za izvođenje, koji će, opet, biti podeljen u segmente, jer imamo objekata koji moraju da se uklone, da prođu pravni postupak. Verovatno ćemo sledeće godine krenuti sa dve celine, početkom 2022. ćemo nastaviti još dve do tri celine i tako idemo u narednih tri godine", objasnio je gradski urbanista.

On je podsetio da će dužina parka iznositi 4,6 kilometara.

"Osim rekreativnih, pešačkih i biciklisitčkih sadržaja, biće i onih kulturnih, recimo, letnja pozornica za Beogradski letnji festival, ali biće i sadržaja za mlade umetnike koji dosad nisu imali svoju poziciju u gradu. Dole će biti i metro stanica, imaćemo oko 1.000 novih parking mesta na celoj trasi parka", naveo je on.

Opširnije u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu