"Ekonomiju ne možemo da zatvorimo"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas na širenje epidemije koronavirusa i posledice po privredu Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/B92
Foto: Screenshot/B92

Prema njegovim rečima, izdvajamo 10,3 odsto BDP-a za zdravstvo, gradimo bolnice i domove zdravlja, povećavamo kapacitete, ali je neophodno da se pridržavamo mera da ne bismo zapali u tešku situaciju.

"Da zatvorimo ekonomiju u ovom trenutku ne možemo. Ne plašim se teških poteza i kako će ko da reaguje, ali mi ne smemo ekonomski da zaostanemo za drugima", rekao je Vučić.

"Čak i trka oko vakcina tiče se napretka ekonomije, ko će da bude brži. Zato je važno sa različitih strana da probamo da dobijemo vakcine“, naglasio je on.

Najavio je da će narednih dana biti potpisan sporazum sa Pfizerom, i izrazio očekivanje da će agencije doneti odluku mogućnosti prisustva drugih vakcina što bi dramatično ubrzalo ozdravljenje.

Vučić je kazao da treba znati da kada je jedno lice u bolnici dva ili tri dana onda je time platilo sve ono što je izdvajalo na godišnjem nivou, a ako 40 do 50 dana, to mora za njega da plati neko drugi, a to su građani Srbije.

Podvuka je da su aktuelna izdvajanja za zdravstvo 10,3 odsto, a ni 33,3 odsto na ne bi pomoglo, ako se ovako nastavi.

"Moja molba građanima je da budemo odgovorni", rekao je on.

"Ove godine izdvojili smo 20 milijardi za lekove više nego pre sedam godina, jer država sada plaća inovativne lekove za koje ranije nismo trošili", rekao je u obraćanju nakon sednice predsedništva SNS-a Vučić.

"Danas medicinska sestra ima veću platu nego klinički lekar 2011", dodao je Vučić.

Međutim, kako je rekao, "država nije ćup iz kog novac samo ide, ovako ćemo ući u jezivu krizu, prvo zdravstvenu, a o ekonomskim problemima da ne govorimo, a jedini smo sada koji povećavaju plate".

strana 1 od 172 idi na stranu