U kontroli po Beogradu: Da li noćni klubovi plaćaju kazne za nepridržavanje mera? VIDEO

Beograd -- Uprkos astronomskim kaznama, pojedini ugostitelji i dalje ignorišu primenu mera Kriznog štaba.

Izvor: Tanjug, B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos, fiphoto
Foto: Depositphotos, fiphoto

Međutim, Grad Beograd sada ima na raspolaganju mnogo veći broj inspektora nego što je uobičajeno, kaže za Prvu TV Darko Glavaš, gradski sekretar za vanredne situacije.

"U jučerašnjoj akciji smo imali 14 inspektora koje je pratilo 16 komunalnih policajaca. Izvršeno je 111 inspekcijskih nadzora od 19 do 01 čas, i napisano je osam prekršajnih naloga gde su zaprećene kazne do pola miliona dinara za pravno lice i 150.000 za odgovorno lice u pravnom licu. Dat je i jedan nalog za momentalno pražnjenje objekta u kome je održavana žurka", kaže Glavaš.

Od početka nadzora primene epidemiloških mera na teritoriji Beograda kontrolisano 7.415 objekata, izrečeno 318 kazni, napisano 129 preršajnih naloga i momentalno ispražnjeno osam lokala.

"U tri lokala gde se ozbiljno kršenje mera ponavljalo, republička sanitarna inspekcija izrekla je meru zatvaranja do otklanjanja konstatovanih nepravilnosti", rekao je Glavaš.

Dodao je da grad Beograd i država očekuju da u lokalima postoje dezobarijere, sredstva za dezinfekciju, da osoblje nosi zaštitnu opremu, da svi toaleti budu adekvatno opremljeni, stolovi razmaknuti i da se na rizičnijim mestima meri temperatura pri ulasku. "Najveći broj ugostitelja poštuje mere. Ima i onih koji svesno krše mere jer za prostor od nekoliko stotina kvadrata za žurku prodaju 1.000 karata", rekao je Glavaš. Podsetio je da su organizovana okupljanja limitirana na 30 osoba, odnosno četiri kvadratna metra po jednoj osobi.

"Ako je jedna porodica za stolom nije problem, ako je slavlje gde su srodnici nije problem. Problem je kada u noćnim klubovima sede jedni drugima na ledjima. Nije problem nazdraviti, problem kada se deli čaša ili flaša sa nekim, kada se svesno ide u rizično ponašanje", istakao je Glavaš. On je naveo i da je u ponovljenim kontrolama, u samo 27 objekata zatečeno neko veće kršenje mera, i ocenio da preko 90 posto ugostitelja poštuje mere u Beogradu.

Najavio je i da će nekoliko klubova u kojima se kršenja ponavljaju biti predmet dalje kontrole. "Inicirana je izmena zakona, da bi kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru mogli da pišu na licu mesta komunalni inspektori. Važno je kontrolisati javni prevoz, ili nošenje maske na otvorenom na skupovima", rekao je Glavaš.

Dodao je da će biti intenzivirane kontrole prodavaca po tržnim centrima gde je primećeno da se ne koristi zaštitna oprema. "Odlično saradjujemo s rečnom policijom, pa ćemo kotrolisati i objekte koji se otisnu na po nekoliko sati i imaju žurke na vodi", rekao je Glavaš.

Dodao je da informacije o rizičnim dogadjajima prate preko njihovih najava na društvenim mrežama, a reaguju i na pozive gradjana. "Pri našim kontroloma nema zaštićenih, zakon je isti za sve", istakao je Glavaš i najavio za noćas kontrolu 2-3 rubne gradske opštine i 10 centralnih.

Dodao je da inspektore pri kontrolama prate komunalni milicajci jer je bilo napada. "Pri takvim situacijama reaguje i interventna policija sa kojom imamo odličnu saradnju. Više puta su asistirali, dali nam podršku i uspostavili javni red i mir", rekao je Glavaš.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu