Korona vinula cenu zlata u nebo: Srbija uvećala rezerve za više od 10 tona VIDEO

Beograd -- Cena zlata je u poslednjih godinu dana skočila čak 30 odsto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos, Alexynder
Foto: Depositphotos, Alexynder

"Nije sve u parama, ima nešto i u zlatnim polugama" stara je izreka, koji se u ovim vremenima obeleženim pandemijom pokazala kao neminovnost.

Vodeći se time Srbija je za godinu dana uvećala svoje zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Devizne rezerve iznose 13 milijardi evra a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tačno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilograma.

"Mi smo vrlo svesno kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vreme kada novac troši, a ne zarađuje", kazala je za Prvu TV guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Kupovina zlata značila je da ga vi smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena", objašnjava Tabakovićeva.

Raspadom SFRJ u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije. Pet tona je poslato 2001. na doradu pa je prodato a šta se sa tim novcem desilo niko do danas nije otkrio.

Posle Srbije u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija skoro 7 tona, Slovenija tri tone, BiH skoro 3 tone, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima "ništicu" jer je svo zlato prodala.

"To vam daje sigurnost. Zlato je, u slovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno", kaže ministar finansija Siniša Mali.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu