Vlada Srbije usvojila uredbu o pomoći firmama pogođenim epidemijom

Beograd -- Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici uredbu o pomoći firmama pogođenim epidemijom, kao i izmenjenu uredbu o merama zaštite.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Usvojena je Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19, saopšteno je iz vlade.

Kako je navedeno, imajući u vidu ekonomsku neizvesnost uzrokovanu pandemijom zarazne bolesti, država mora da poseduje odgovarajuće mehanizme za blagovremeno delovanje u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti i održavanja privrednih aktivnosti.

Ovom uredbom bliže se uređuju uslovi i kriterijumi za ocenu usklađenosti državne pomoći koja se dodeljuje kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, a koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama zbog epidemije, saopštavaju iz Vlade Srbije.

Mera je prevashodno namenjena podizanju likvidnosti učesnika na tržištu putem dokapitalizacije, kao jednim od instrumenata državne pomoći.

Na sednici je usvojena izmenjena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kojom se propisuje obaveza za preduzetnike koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, u trgovinskim centrima i sličnim objektima, da na vidnom mestu postave obaveštenje o obaveznom nošenju ličnih zaštitnih maski. Trgovinski objekti će ubuduće angažovati lice koje će biti odgovorno za poštovanje mere nošenja ličnih zaštitnih maski.

Vlada Srbije, u okviru kampanje za podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, obezbedila je 180 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti za najuspešnijih devet gradova, gradskih opština i opština, u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“. Ovaj nagradni fond biće dodeljen 2021. godine najbolje plasiranim gradovima i opštinama, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, saopšteno je.

strana 1 od 172 idi na stranu