"Srbija i Kina pokazuju da zemlje različite veličine mogu sarađivati na uzajamnu korist"

Beograd -- Premijerka Srbije rekla je danas da Srbija i Kina pokazuju da zemlje različite veličine i ekonomske snage mogu "savršeno sarađivati na uzajamno koristan način".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

"Naučno-tehnološka i inovaciona razmena Srbije i Kine pokazuje kako zemlje različite veličine i ekonomske snage mogu savršeno sarađivati na uzajamno koristan način, istovremeno podržavajući digitalnu integraciju i podstičući prekograničnu saradnju", rekla je Ana Brnabić na Puđijang Inovacionom forumu.

Puđijang Inovacioni forum koji se održava u Šangaju jedan je od najznačajnijih skupova globalnih dostignuća u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, a u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Kine i Vlade grada Šangaja, saopšteno je danas iz vlade.

Brnabić je u svom izlaganju istakla da je Kina sveobuhvatni strateški partner Srbije i da Srbija želi da razvije još širu saradnju u oblastima o kojima se govori na forumu, kako bi iskoristila buduće šanse digitalizacije, unapredila povezanost i usavršila svoju digitalnu transformaciju. Kina u svojoj razvojnoj strategiji veliku pažnju usmerava na inovacije, nauku i tehnološki razvoj, uz velika ulaganja u proizvode i usluge visoke tehnologije, poput veštačke inteligencije, informacionih tehnologija, biotehnologije, robotike, interneta stvari, zelenu energiju i vozila, navodi se u saopštenju.

Premijer Kine Li Kećiang rekao je da su naučne i tehnološke inovacije neiscrpna pokretačka snaga za dalji razvoj i napredak društva.

"Kina je postigla veliki napredak u razvoju nauke i tehnologije. Uvek smo održavali otvoren stav i posvećenost promovisanju međunarodne naučne i tehnološke saradnje radi postizanja uzajamne koristi i dobitnih rezultata u naučnim i tehnološkim inovacijama", rekao je kineski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu