Nemojte se iznenaditi: Stižu nove kovanice od 1, 2 i 5 dinara FOTO

Beograd -- Građani Srbije će u narednom periodu imati priliku da se sretnu sa novim kovanicama koje je izdala Narodna banka Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Naime, NBS je pustila u opticaj kovani novac apoena od 1, 2 i 5 dinara predviđen za ovu godinu.

Kako su za B92.net rekli iz Narodne banke, osim izmene godine kovanja (2020), nema drugih izmena obeležja kovanog novca apoena od 1, 2 i 5 dinara u odnosu na osnovno izdanje kovanog novca tih apoena iz 2013. godine.

"Dodatna izrada je prvenstveno u cilju obezbeđenja kontinuiteta u snabdevanju učesnika u gotovinskom platnom prometu kovanim novcem", rekli su iz Narodne banke Srbije.

Narodna banka Srbije je 2013. godine donela Odluku o izdavanju i osnovnim obeležjima kovanog novca apoena od 1, 2 i 5 dinara i te godine izdala kovani novac sa svim izmenjenim obeležjima.

Na osnovu tih obeležja, doneta je Odluka o puštanju u opticaj kovanog novca koji nosi oznaku godine kovanja "2013", "2014", "2016", "2018", "2019" i "2020".

"Pošto je oznaka godine kovanja jedno od obeležja kovanog novca, ne menja se osnovna odluka o izdavanju i osnovnim obeležjima", rečeno je za B92.net iz NBS.

Šta se nalazi na kovanicama?

Po propisima NBS, kovani novac ima jasno određenu masu i prečnike, pa tako kovanica jednog dinara mora da ima masu od 4,20 grama i prečnik 20 milimetara. Kovani novac od dva dinara ima masu od 5,05 grama i prečnik 22 milimetra, a kovani novac od pet dinara ima masu 5,78 grama i prečnik 24 milimetara. Dopušteno odstupanje od mase je +/- 3,5 odsto, a od prečnika +/- 0,1 milimetar.

Na licu kovanice od jednog dinara u središnjem delu je reljefni prikaz zgrade Narodne banke Srbije, iznad je reč "dinar" ispisana ćirilicom i latinicom, s leve strane je oznaka vrednosti "1", a ispod nje je godina kovanja.

Na licu kovanog novca od dva dinara u središnjem delu je reljefni prikaz manastira Gračanica, iznad je reč "dinara" ispisan ćirilicom i latinicom, s leve strane je oznaka vrednosti "2", ispod nje je godina kovanja, a između oznake vrednosti i oznake kovanja polukružno uz obod ćirilicom je ispisana reč "Gračanica".

Na licu kovanice od pet dinara u središnjem delu je reljefni prikaz manastira Krušedol, iznad je reč "dinara" ispisana ćirilicom i latinicom, ispod nje je godina kovanja, s leve strane je oznaka vrednosti "5", a između oznake vrednosti i godine kovanja polukružno uz obod ćirilicom je ispisana reč "Krušedol".

U centralnom delu naličja kovanica je Veliki grb Republike Srbije. Iznad i oko grba je polukružno, ćirilicom i latinicom ispisan tekst "REPUBLIKA SRBIJA", mećusobno razdvojen crticom, a ispod grba je na isti način ispisan tekst "NBS", takođe međusobno razdvojen crticom, a od teksta "REPUBLIKA SRBIJA" razdvojen tačkama.

strana 1 od 172 idi na stranu