Štampane kuće gotove za 15 sati: Prve će se "graditi" u gradu na Moravi VIDEO

Sa razvojem modernih tehnologija u 21. veku gradnja stambenih objekata i zidanjem i postavljanjem blokova postaje prošlost.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 22.10.2020.

10:14

Štampane kuće gotove za 15 sati: Prve će se
Foto: Printskrin, TV Prva

Nikola Rakić iz Švajcarske se vratio u Srbiju i trenutno radi na osposobljavanju specijalne 3D mašine koja će štampati kuće i to za svega 15 sati.

Prve kuće na ovaj način biće podignute u Čačku, što će predstavljati svojevrsnu revoluciju u građevinarstvu u našoj zemlji.

Iskopavanje rupe, zatim postavljanje temelja, težak rad na mešalici i onda blok po blok - tako se grade kuće u Srbiji.

Duško Damjanović do sada je napravio na desetine stabmenih objekata i za dobar rezultat, po njemu, najvažnija je snaga i spretnost radnika.

"Fizikalac naš, koji radi na mešalici, dogoni blokove tamo, on treba otprilike basta da bude i više od toga, al od 200 do 300 blokova da nagna na temelj, treba drugi fizički radnik da dogna možda više od dva do tri kubika gotovog betona na temelje tamo, a mi to treba da ugradimo", priča ovaj majstor.

"Nije ni lak posao, a nije ni težak, zavisi kakav je majstor, kakvi su ljudi, jesu li raspoloženi, ambiciozni, vredni... Najbitnije je druženje", kaže još jedan majstor.

Međutim, ako pitate Nikolu Rakića, građenje kuća na ovakav način moglo bi uskoro postati prošlost.

Ovaj "srpski zet" koji je u Čačak stigao iz Švajcarske, trenutno radi na razvoju i unapređenju najveće CMC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na principima 3D štampača, a štampaće, ni manje ni više - kuće.

"Temelj se lije na standardan način, tradicionalni. Mi onda dolazimo i postavljamo mašinu na lie mesta. u zavisnosti od veličine objekta, zavisiće i visina, odnosno veličina mašine. Ona se onda spaja sa našom mešalicom, koju isto razvijamo i unosi se u naš softver 3D model samog objekta, koji se onda očitava u tom G-kodu, to će biti ili Cad ili BIM softver i onda mašina počne da radi", objašnjava Rakić.

Mašina omogućava štampanje objekata od betona po zadatom nacrtu, a posebna mešalica će praviti smesu za gradnju koja je sama po sebi termoizolacionog karaktera.

"Mašina se rasklapa u roku od tri do četiri sata, zavisi koja je veličina mašine i spakuje se u modulima. Moduli su između dva i po i četiri metra visine, spakuje se u kamion i ide na mesto zidanja", navodi Rakić.

Nikola svoj inovativni poduhvat realizuje u okviru Naučno-tehnološkog parka u Čačku, a prve štamane kuće naručene su upravo u gradu na Moravi.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: