Da li će zadržati namenu: Sava centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra

Grad Beograd zakazao je 9. novembra treću prodaju javnim nadmetanjem Centra "Sava". Početna cena je 17,54 miliona evra.

Srbija

Izvor: RTS

Sreda, 21.10.2020.

09:17

Da li će zadržati namenu: Sava centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra
Foto: Depositphotos, STELLANOVA

Kada bi se Centar "Sava" prodavao prema svom si-viju, vrednost bi bila neprocenjiva. Prema tržišnim kriterijumima vrednost je upitna pa grad Beograd uporno, za sada bezuspešno, traži kupca. Iako ima samo 80 zaposlenih, spisak dugova Centra dugačak je koliko i hodnici u zdanju.

"Najviše su, prema Poreskoj upravi, negde oko 600 i nešto osnovice i 300 miliona na ime kamate. Takođe, dug prema toplanama oko 102 miliona. Imamo gradsku čistoću oko 12 miliona, imamo stari dug za struju kamata na kamatu oko 13 miliona ali grad nam plaća", navodi Đorđe Mazinjanin, v. d. direktora Centra "Sava" za RTS.

Gradski zavod za veštačenje poslednji put procenio je vrednost Centra pre 11 meseci i to prema troškovnoj metodi. U zavodu kažu da komparativna metoda procene nije mogla de se primeni jer taj objekat nije bilo moguće uporediti sa sličnim.

"U tom trenutku Sava Centar je vredeo 75 miliona evra. U tom trenutku, što ne znači da bi sada ta procena bila ta, jer su se u međuvremenu desila i pomeranja na tržištu i na poslovanje i zbog korone i sigurno da su prihodi manji a da se rashodi nisu smanjili sigurno", napominje Vlado Sekulić iz gradskog Zavoda za veštačenje.

Gde je kupac i ima li ga uopšte?

Ali rasprave o vrednosti i ceni Centra "Sava" nisu se smanjile. Mnogi su kao kupca videli kompaniju "Delta", koja je u blizini podigla hotel.

Ipak, kupca do sada nije bilo, a da li će ga biti 9. novembra zavisi od spremnosti kupca, tržišta ili nečeg trećeg.

"Imajući u vidu da preko 60.000 metara korisnog prostora, preko 400 garažnih mesta i preko tri hektara zemljišta koje se nalazi na građevinskoj parceli, to je izuzetno povoljna kupovina. Međutim, treba uzeti u obzir i drugu stranu, treba videti bilanse Sava Centra za kojima imamo u vidu da su neuspešni. Naravno, niko ko investira u nekretnine ne želi da kupi gubitaša", smatra konsultant za nekretnine Dragan Miletić.

Kako navodi javni servis, dobra stvar je, kaže, što je Centar "Sava" u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra, tako da je za očekivati da će budući vlasnik da investira u istu namenu.

Istorijat Centra "Sava"

Centar "Sava" izgrađen je na inicijativu Josipa Broza Tita. Prva faza sagrađena je rekordnom brzinom za samit konferencije o Evrospkoj bezbednosti 1977. godine.

Od tada je objekat arhitekte Stojana Maksimovića vezao sudbinu za veliku Jugoslaviju, a Beograd u više navrata postavio u centar sveta.

Od samita Kebsa, nesvrstanih, kongresa Evropske banke za obnovu i razvoj pa do spektakla i gostovanja velikana.

Bobi Fišer je baš ovde reprizno odigrao šahovski meš sa Borisom Spaskim 1992. godine u jeku sankcija Srbiji i Crnoj Gori. To je bio inat vlastima SAD čiji je Fišer bio državljanin i koji je platio cenu gubitkom državljanstva.

Centar "Sava" će ostati simbol grada koji voli da se inati, pa će njegovih čak 110.000 sijalica verovatno i dalje sijati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: