Pretrpeli velike gubitke: Kako oporaviti industriju piva u Srbiji?

Predsednik Privredne komore Srbije razgovarao je s predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije, suočena industrija piva.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

18:16

Pretrpeli velike gubitke: Kako oporaviti industriju piva u Srbiji?
Foto Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Oni su razgovarali o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane.

Predstavnici Udruženja pivara Srbije, predstavljajući predloge, ukazali su da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije, navodi se u saopštenju PKS.

Кako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu.

Među predlozima navedeni su i smanjenje PDV-a za HORECA sektor, subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora za HORECA i smanjenje naknade za vode.

Tokom diskusije ukazano je na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije.

Na sastanku u PКS bilo je reči o depozitnom sistemu upravljanja otpadom, a kako je ocenjeno, potrebno je izraditi sveobuhvatnu analizu koja bi sagledala sve aspekte uvođenja ovog sistema kako za potrošače, tako i za državu i industriju.

U Udruženju pivara Srbije podsećaju da je prošle godine proizvedeno više od 5,5 miliona hektolitara piva. Osim distribucije u maloprodajnim objektima, čak skoro trećina plasmana namenjena je različitim ugostiteljskim objektima. U najvećim kompanijama ove industrije radi oko 15.000 ljudi.

Zbog globalne zdravstvene krize, a posebno u vreme vanrednog stanja, kada ugostiteljski objekti nisu radili, ovaj sektor je pretrpeo velike gubitke u plasmanu svojih proizvoda.

Udruženje pivara Srbije okuplja "Apatinsku pivaru", "Кalzberg Srbiju", "Hajneken" i "Sladaru suflet Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: