"Ostajem ministar finansija"; "Uskoro o povećanju plata u javnom sektoru" VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost jutarnjeg programa na TV Prva, a govorio je o svom ostanku u vladi, kao i o ekonomskim uspesima Srbije.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 21.10.2020.

07:30

Foto: Printskrin, TV Prva

On je rekao da je dobio ponudu da vodi resor finansija u novom sazivu vlade i istakao da je najava novih izbora najkasnije do 3. aprila 2022. godine podstrek ministrima da budu što bolji u svom radu.

"Ako imate jaku ekonomiju, nove fabrike koje se otvaraju, ako imate novca u budžetu, onda možete da se borite protiv virusa korona, možete da gradite kliničke centre, bolnice, da povećavate plate medicinskim radnicima, koji su naši heroji. Onda možete da se borite za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Što ste jači ekonomski i stabilniji, možete da se bavite i ljudskim pravima i reformama u oblasti vladavine prava i evrointegracija, možemo da jačamo i našu odbrambenu industriju. Ekonomija prožima sve", objasnio je Mali.

Ministar finansija je naglasio da smo pre nekoliko godina bili poslednji po stopi rasta u Evropi, a sada smo prvi prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Kao što kaže MMF, ove godine bićemo prvi u Evropi kada je stopa rasta ekonomije u pitanju. Ali predsednik Aleksandar Vučić je definisao još jedan ambiciozan cilj, a to je da sledeće godine po stopi rasta, kao i 2020. godine takođe budemo na prvom mestu", rekao je Mali.

On je istakao da će narednih dana biti poznato u kom procentu će biti povećane plate u javnom sektoru.

"Mi u Srbiji treba da shvatimo kakvo je ekonomsko čudo urađeno prethodnih godina, jer mi u ovom trenutku govorimo čak i o povećanju plata. Postoji li neka ekonomija koja može da se pohvali takvim rezultatima u uslovima pandemije virusa korona?", naveo je Mali.

Podsetio je i da je dogovoreno da će minimalna cena rada biti uvećana za 6,6 odsto, kao i penzija za 5,9 odsto od 1. januara sledeće godine.

Ministar finansija se osvrnuo i na, kako je ocenio, neosnovane kritike povodom zaduženja Srbije.

"Ne ulaze svi ugovori u javni dug, već samo deo ugovora koji se de facto realizuje na terenu. S druge strane, vraćaju se i dugovi koji dospevaju. Građani Srbije treba da znaju da je naš javni dug apsolutno pod kontrolom, da smo mnogo bolji i od razvijenijih evropskih zemalja. Takođe, važno je znati i da držimo nivo javnog duga ispod 60 odsto, što je nivo Mastrihta. U ovom trenutku javni dug je 57 odsto, a podsetiću da smo imali velike mere ekonomske pomoći u iznosu od oko 5,8 milijardi evra za podršku privredi i građanima", objasnio je on.

Govoreći o projektima Američke razvojne agencije (DFC) u Srbiji, Mali je istakao da je njihov dolazak snažan signal za sve investitore, za svu ekonomsku javnost i građane Srbije da su američke kompanije zainteresovane za ulaganja.

"Očekujem da će to podstaći mnoge druge investitore da dođu u Srbiju i iskoriste pogodnosti koje naša zemlja nudi. Zato su važne ekonomske reforme. Mi želimo još više fabrika, da gradimo autoputeve, da Srbija bude protkana mrežom puteva na kraju mandata ove vlade. Želimo da revitalizujemo i železnicu. To su stvari za koje živimo", rekao je ministar.

Kako je objasnio, krediti i garantna šema doprineće još većem ekonomskom podizanju Srbije.

"Pogledajte garantnu šemu koju smo uradili za ublažavanje posledica virusa korona. Reč je o dve milijarde evra, a garant za te kredite je država Srbija. Krediti su usmereni na mikro, mala i srednja preduzeća. Do kraja godine sigurno će dve milijarde evra biti iskorišćeno. To je novac koji je ušao u mala preduzeća, čime smo podstakli njihovu likvidnost i obezbedili novac da prežive. DFC želi da to podigne na još viši nivo, a sada pregovoramo oko uslova, o kamatnim stopama, da li će krediti biti na sedam ili čak 10 godina. Bilo bi sjajno kada bi uspeli da povećamo ročnost tih kredita", rekao je on.

Ministar Mali je naveo da se ne odustaje od projekta "Srbija 2025".

"Borimo se da dostignemo naš cilj, a to je da na kraju 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a prosečna penzija oko 430. Reč je o ambicioznim ciljevima, koji su jasno i precizno definisani, sa kojima izlazimo pred građane Srbije i za koje ćemo se boriti", rekao je Mali.

Osvrnuo se i na rezerve zlata Srbije, za koje je istakao da ga imamo dovoljno, što nam daje mogućnost da sprovodimo odgovornu ekonomsku politiku, da kontrolišemo kurs dinara, ali i inflaciju, kao i stabilnost u budžetu.

"Zlato na svetskom nivou dostiže rekordne cene. Podaci o stopi inflacije, koja je na rekordno niskom nivou, o kursu koji se i pored najveće ekonomske krize nije promenio i stabilan je, dovoljno govori u prilog tome koliko smo bezbedni", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: