Mali: Đilas opet ispada smešan, meša babe i žabe

Ministar Siniša Mali rekao je danas da Dragan Đilas ne može da prežali što će ova vlast predvođena Aleksandrom Vučićem da izgradi Srbiju i poveže je sa svetom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

14:57

Mali: Đilas opet ispada smešan, meša babe i žabe
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Pritom Srbija istovremeno ostvaruje dobre makroekonomske rezultate i drži udeo javnog duga u BDP-u na nivou do 60 procenata, koliko propisuje Mastriht, rekao je Mali.

"Hvala Draganu Đilasu što je danas govorio o svim infrastrukturnim projektima koji ćemo da gradimo narednih godina jer to znači da će naši građani napokon moći da se voze novim putevima i prugama, i da će živeti u zemlji kakvu zaslužuju. Za razliku od njegovih propalih projekata u gradu Beogradu kao što su pazl gradovi i replike Terazija, mi radimo konkretne projekte na koje se čeka već decenijama unazad. Podsećam građane Srbije i da su se njegovi pajtosi, dok su vedrili i oblačili Srbijom, zaduživali da bi isplaćivali plate i penzije, a kod nas su plate i penzije sigurne, dok sa druge strane gradimo našu zemlju. Oni su se zaduživali za potrošnju, a mi investiramo, što dalje utiče na rast BDP-a i na bolji kvalitet života građana", rekao je Mali.

On je dodao i da je smešna Đilasova računica od 50 milijardi evra duga, jer sabira babe i žabe.

"Dragan Đilas očigledno ne poznaje dovoljno dobro ekonomiju i ne razume javne finansije, te ne zna da se dug ne računa na takav način kao što on radi, sabirajući sve potencijalne kredite planirane budžetom, već se njime upravlja tako što tek svako povlačenje kredita ulazi u javni dug, pri čemu se svi krediti ne povlače istovremeno i u celosti, već prate dinamiku izvođenja radova. Po potpisivanju ugovora o kreditima, iznosi koje je Đilas navodio ne ulaze odmah u javni dug već su to maksimalni iznosi kojima će se finansirati projektom, a tek svako povlačenje kredita ulazi u javni dug, kad se ono desi, tj. kad se izvede deo radova i plati izvođačima. Dakle, pametnom ekonomskom politikom držimo nivo javnog duga na nivou ispod 60%, i to u vreme najveće ekonomske krize, a istovremeno ulažemo novac u infrastrukturu. Zahvaljujući uspešnoj konsolidaciji javnih finansija, prethodne četiri godine imali smo suficit u budžetu, tako da smo svaki fiskalni prostor koristili da vratimo stare dugove. Dakle, ponavljam – krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug datumom povlačenja a ne odmah i u celosti, pri čemu u medjuvremenu i vraćamo stare dugove. To se u ekonomskoj terminologiji zove upravljanje javnim dugom uz održavanje makroekonomske stabilnosti i podsticanje rasta i zaposlenosti. Eto jedne besplatne lekcije o javnim finansijama za Dragana Đilasa", rekao je ministar finansija.

On je rekao i da Dragan Đilas ispada smešan kada govori da će da upozori Međunarodni monetarni fond (MMF) na zaduživanje Srbije, a da ta medjunarodna institucija upravo hvali Srbiju jer nivo javnog duga drži pod kontrolom.

"Na kraju 2019. godine, MMF u svom saopštenju hvali Srbiju jer nastavlja da smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, a u saopštenju na kraju ove misije kažu da očekuju da će se udeo javnog duga u BDP-u i sledeće godine zadržati na nivou ispod 60% BDP-a. Dakle, to kažu i pored najveće ekonomske krize, i znajući koliko smo novca izdvojili za pomoć privredi. Možda bi za Dragana Đilasa bilo pametnije da se najpre dobro informiše, kako se ne bi blamirao u svetu. Osim MMF-a, hvale nas i sve renomirane rejting agencije, pa preporučujem Đilasu da pogleda i pročita njihove izveštaje, koje dva puta godišnje prate i objavljuju istraživanja i kreditni rejting Srbije. Oni rade veoma ozbiljne analize i o njima izveštavaju domaću, ali pre svega i stranu javnost i investiture” – istakao je Siniša Mali i dodao da je javni dug trenutno na nivou od 57% BDP-a.

On je rekao i da je tužno što Dragan Đilas, koji je toliko dugo u politici, ne poznaje zakone svoje zemlje, pa misli da mogu da se kriju ugovori o kreditima.

"Svaki ugovor o kreditu, koji je prethodno predviđen budžetom Republike Srbije, mora nakon potpisivanja da bude ratifikovan u Narodnoj Skupštini, nakon čega se objavljuje u Službenom glasniku. Dakle, još jedna laž Dragana Đilasa je da se neki ugovori kriju. Apsolutno je sve transparentno“ – istakao je Mali.

Ministar je podsetio da je Dragan Đilas zadužio grad Beograd za 1,2 milijarde evra, zbog čega on kao gradonačelnik nije mogao da uzme nijedan jedini kredit.

"Kada smo preuzeli rukovođenje gradom Beogradom, on se toliko gušio u dugovima, da mi nismo uzeli nijedan jedni kredit. Dakle, odgovorno smo upravljali gradom, a sve projekte smo sprovodili iz sopstvenih sredstava. Danas mu pak sve smeta, ali mu nije smetalo da strpa u svoj džep 619 miliona evra i da napravi dug od 1,2 milijarde evra. Zahvaljujući takvoj fantastičnoj matematici, Đilas je uspeo i da zaduži, u to vreme sopstvenu stranku, tako što je otkupio dug od 49 miliona za 38 miliona dinara i lihvarski naplatio profit uz 18 odsto kamate”, rekao je Mali.

On je istakao da Đilasova izopačena politika usmerena ka ličnom bogaćenju nikada više neće biti opcija.

"Njegova hronična salva laži, uz obavezno minimizovanje naših odličnih rezultata, pre svega u ekonomiji, pokazuje da ništa drugo i ne zna da radi. Odavno smo utvrdili da je patološki ljubomoran, jer o rezultatima koje smo postigli, on i njegovi pajtosi mogu samo da sanjaju. Naša politika je politika budućnosti i prosperiteta za sve građane ove zemlje. Činimo sve što je u našoj moći, da čak i u teškim uslovima povećavamo životni standard građana, da ubrzavamo našu privredu i podstičemo dalji rast”, zaključio je Siniša Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: