Šta saditi naredne godine, koja će biti "najbolja za poljoprivrednike"?

Naredna godina biće najbolja za poljoprivrednike, jer će biti najviše sredstava za investicije, poručio je urednik "Agrobiznis magazina" Goran Đaković.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2020.

10:54

Šta saditi naredne godine, koja će biti
Foto: Depositphoto, SashaKhalabuzar

Stručnjak za poljoprivredu podseća da je na početku epidemije, već u aprilu, formirana elektronska platforma na kojoj su registrovana poljoprivredna gazdinstva mogla da daju svoju ponudu. Smatra da poljoprivredni proizvođači danas sasvim solidno i lepo plasiraju svoje proizvode.

Mladima koji žele da se bave poljoprivredom Đaković je preporučio da prvo iznajme kuću na selu, ako nemaju svoju.

- Živite tamo tri-četiri meseca, što kažu pojedite kilogram soli sa svojom porodicom i vidite da li ste za takav život. Od poslovnih ideja, voćarstvo je interesantno - jabuka, ali ako imate više novca, i borovnica. Ako imate malo vremena da radite, a višak novca - to je lešnik, ako nemate uopšte vremena, onda orah - rekao je Đaković tokom gostovanja na RTS.

On je istakao da je ratarstvo namenjeno za one koji imaju veće površine za proizvodnju, a da se u povrtarstvu pokazalo da se u poslednjih pet godina najviše isplati proizvodnja paprike i paradajza, a najmanje lubenice i kupusa.

Govoreći o najavljenoj pomoći od Svetske banke, Đaković je naglasio da očekuje da će naredna godina biti najbolja za poljoprivrednike.

- Dolazi nam 50 miliona dolara od Svetske banke. Negde na proleće treba da počne taj projekat, gde će i mali i veliki poljoprivrednici avansno dobijati novac. Bespovratno i avansno će dobiti 50 odsto investicije, 40 odsto će finansirati banka, a 10 je njihovo učešće. Mislim da nikad nije bilo moguće dobiti povoljnije uslove - zaključio je sagovornik RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: