Ðorđević: Uvođenje socijalne karte smanjiće siromaštvo

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradilo je Nacrt zakona o socijalnoj karti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 17.10.2020.

15:24

Ðorđević: Uvođenje socijalne karte smanjiće siromaštvo
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina, 161453334

Očekuje se da taj propis, na koji se čekalo 30 godina, bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta, kaže ministar Zoran Ðorđević.

On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, rekao da je uvođenje socijalne karte jedan od načina na koji će se najbolje omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Ðorđević je naveo da će uvođenjem sistema socijalna karta svi podaci građana biti na jednom mestu.

"Obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju", kaže Ðorđević.

Ministar je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da se iskoreni zloupotreba pomoći i da se građanima obezbede osnovni uslovi za dostojanstven život.

Ðorđević je rekao je da Vlada Srbije, svojim aktivnostima, vrednim radom i zalaganjem, omogućavanjem jednakih prava za sve, pružanjem pomoći onima kojima je potrebna, građanima obezbeđuje kvalitetnije uslove života jer niko, napominje, ne treba i ne zaslužuje da živi na rubu egzistencije.

Kako je saopšteno, mplementacija sistema socijalnih karata sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative, koja podrazumeva zakon o socijalnoj karti i podzakonske propise, i izrade informacionog sistema, odnosno registra socijalna karta.

Do sada je, kako je saopšteno, realizovana prva faza uspostavljanja registra socijalna karta, odnosno nabavka softversko-hardverske infrastrukture potrebne za njegov rad, izrađeno je softversko rešenje, odnosno aplikacija i objedinjavanje podataka iz internih podsistema ministarstva.

Tako je, dodaje se, sistem postao funkcionalan u jednom delu od sredine 2019. godine.

Za realizaciju druge faze izrade registra socijalna karta, odnosno za punu primenu sistema, uslov je da se izvrši povezivanje softverskog rešenja sa više eksternih registara u Srbiji radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka iz prve faze, za šta je potreban zakonski osnov, odnosno zakon o socijalnoj karti.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva.

Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: