Ko je u pravu - turisti ili agencije? "Šibicari kažu da smo hohštapleri i prevaranti" VIDEO

Pandemija je napravila veliku pometnju kada je reč o turističkim aranžmanima. Neki ih nisu iskoristili a mnogima nije jasno kada će i kako moći da ih realizuju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

14:41

Ko je u pravu - turisti ili agencije?
Foto: Screenshot/Prva TV

Međutim, novina je prva sudska presuda prema kojoj je jedan klijent dobio povraćaj novca od agencije.

O ovoj temi na Prvoj TV govorili su Aleksandar Seničić, direktor Jute, Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, i Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača Efektiva.

"Sramota je da uopšte o tome pričamo jer je to postupak koji nije ni blizu svog kraja, to je prvostepena presuda", kazao je Seničić i dodao da postoje desetine presuda kojima su odbijeni zahtevi putnika za povraćaj novca.

"Ovde se radi o zloupotrebi medija kao pritisak na pravosudne organe", kaže Seničić.

"Presuda se naslanja na Zakon o zaštiti potrošača i ona potvrđuje ono što smo govorili mesecima unazad", kazao je Gavrilović i dodao da nije tačno da postoje brojne presude donete u korist turističkih agencija.

On je objasnio da pravo da preko suda traže povraćaj novca imaju ljudi koji nisu prihvatili vaučere za putovanja.

"Do ovog trenutka, stotinak naših članova je pokrenulo postupak na sudu, a desetak njih je dobilo ponude agencija da im se vrati novac, pre prvog ročišta", kazao je Gavrilović.

"Vrlo su infantilni primeri koji se daju na stranama Efektive iz drugih delova privrede i apsolutno su neprimenljivi kada se radi o turizmu", rekao je Seničić.

Gavrilović je odgovorio navodeći primer kada kupite neki TV i pokvari se pa vi hoćete da ga zamenite, da uzmete novac a oni uzmu TV i kažu ne mogu da vrate novac jer su platili fabrici, i dodao da je na strani zakona ali i da je apsolutno za to da treba sagledati i interese agencija.

"Plašim se da smo već ušli u ozbiljan spor. Bahat odnos i uličarsko ponašanje na profilu Efektive koja ocenjuje sve turističke agencije kao prevarante, propalice i hohštaplere, što se iz dana u dan ponavlja i to više ne možemo da tolerišemo", kazao je Seničić.

"Mi ovde pričamo sa ljudima koji šibicare okolo i pokušavaju da izvedu isključivo lični interes", dodao je.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: