Vučić: Bićemo jedina zemlja u kojoj će biti povećanja zarada VIDEO

Predsednik Srbije Aleksadanr Vučić rekao je da će MMF uskoro objaviti da će će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj korona godini biti svega minus 1,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2020.

15:23

Vučić: Bićemo jedina zemlja u kojoj će biti povećanja zarada VIDEO
Foto: buducnostsrbijeav / Instagram

To će nas, kako je rekao, staviti na prvo mesto u Evropi po rastu.

Vučić je to preneo posle sastanka sa šefom delegacije MMF-a Janom Kejsom Martejnom.

"Oni su poboljšali prognozu, prvobitno su rekli da neće biti minus 3, nego minus 2,5. A, zvanična procena, koju će potvrditi za dva dana, je da će biti minus 1,5. A, mi ćemo da radimo da bude još niži", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je istakao da je takva prognoza MMF-a usledila jer su videli naše performanse i sve što je urađeno u trećem kvartalu ove godine, u periodu za koji je naša procena bila da ćemo imati minimalan, ali pozitivan rast BDP-a, iako smo bili užasno pogođeni koronom.

On je naveo da je MMF bio skeptičan prema povećanju plata u javnom sektoru, a da smo pokazali da imamo prostora za to i "bićemo jedina zemlja u Evropi u kojoj će biti povećanja zarada". Naveo je da bi u martu prosečna zarada mogla da ide na 540 evra.

Vučić je saopštio ja da će biti napravljen novi aranžman sa MMF-om jer je to pitanje sigurnosti i dobre pozicije na svetskom finansijskom tržištu.

On je naveo da će gledati kako da se pomogne privatnom sektoru, kao sad sa minimalcima, jer se privatni sektor najviše mučio.

Vučić je napomenuo i da su svi preuzeli naš koncept pomoći privredi od tri cela minimalca i plus dva puta od 60 odnosno 50 odsto za velike kompanije.

"To je ogroman novac, a ljudi zaboravljaju da on ne moze da se baci iz ćupa", rekao je Vučić. On je precizirao da država ima obavezu da reguliše stvari i da naplati porez, ali da je država ovoga puta mnogo učinila.

"Biće povećanja plata i u javnom sektoru, biće svakako značajno", rekao je on za RTS.

Naveo je i da će gledati da se nešto više podignu plate medicinskom osoblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: