Vučić: Radovi gotovi za godinu dana, važno da obnovimo svaku zgradu VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 09.10.2020.

11:10

Default images

Vučić je rekao da očekuje da za manje od godinu dana bude završena kompletna prva faza radova.

"Ovde ćemo imati veliki broj bolničkih soba, ispod nas su i operacione sale i dijagnostika, ambulanta, sve što je neophodno. Iznad su bolnički kreveti", kaže predsednik Srbije.

Naveo je da je ceo Klinički centar star i da su neke klinike podizane pre pola veka, ali gotovo ništa nismo podizali, i da je zato "važno da obnovimo svaku zgradu".

On dodaje da je ovaj objekat kao "mali grad sa 15.000 ljudi, koji svaki dan dolaze ovde"

"Za prvu fazu smo izdvojili 69 miliona evra", navodi predsednik Srbije i dodaje da su ovo velike investicije i da je važno da u uslovima pandemije pokažemo svu vitalnost sistema i da možemo da gradimo i radimo više neko drugi.

Za drugu fazu će biti izdvojeno, kako je rekao, 43 miliona evra, "a kada se sabere to će ukupno biti 112 miliona evra" . "Sa naknadnim radovima to će doći i do 120-125 miliona evra", rekao je Vučić.

On je naveo da će biti 432 sobe i oko 1.000 kreveta.

Navodi da je jednako važno da se obnove bolnice u drugim mestima, Vranju, Prokuplju, Leskovcu, Pirotu, Kikindi i drugim gradovima, kako bismo "rasteretili Beograd i Novi Sad".

Govoreći o izgradnji kovid-bolnica on je rekao da je srećan što su na vreme razmišljali, "u vreme kada pandemija nije bila jaka u Srbiji, kad su pitali zašto toliko ulažete kada je korona gotova, biće neka druga korona kada će ovo sve biti potrebno".

Rekao je da će se za četiri meseca izgraditi 4 kovid-bolnice. "Prvog decembra ćemo da otvorimo bolnice u Batajnici i Kruševcu", rekao je.

"Zato ćemo jednu po jednu kliniku, bolnicu po bolnicu renovirati", kaže Vučić i dodaje da je zahvalan svim radnicima, kao i kompanijama koje učestvuju u ovoj obnovi.

Predsednik kaže da su ovo ogromni kapaciteti i da je veoma srećan što to možemo da platimo.

Navodi da je jednako važno da se obnove bolnice u drugim mestima, Vranju, Prokuplju, Leskovcu, Pirotu, Kikindi i drugim gradovima, kako bismo "rasteretili Beograd i Novi Sad".

Radovi na izgradnji nove zgrade Kliničkog centra Srbije i rekonstrukciji postojeće kule uveliko napreduju, u šta se danas uverio i predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je konstatovao da će to po završetku radova biti nov, moderan klinički centar, u kojem će da se leči najveći broj građana Srbije.

Predsednika su dočekali građevinci, sa kojima je on popričao, pitao ih odakle su i da li su zadovoljni platama.

Kako je zapazio predsednik, ima ih iz svih krajeva Srbije, ali ne iz Beograda, gde su plate veće i život lakši.

Takođe im se zahvalio jer rade veliku stvar za Srbiju i naše ljude, ali ih je i zamolio da se čuvaju.

"Plašio sam se da nismo promašili sa kovid-bolnicom, ali sam srećan što ih gradimo jer to nezaustavljivo raste svuda", rekao je tokom obilaska.

Istakao je da je izgradnja i renoviranje KCS velika stvar za građane i dodao da bi bilo odlično kada bi radovi bili gotovi do septembra.

"Ovde će se lečiti najveći broj pacijenata u Srbiji", rekao je Vučić.

U novu zgradu biće premešten Urgentni centar, deo hirurgije, plastična hirurgija, endokrina hirurgija, neurologija, hematologija, gastroenterologija, ortopedija, kardiohirurgija... Novi KCS će imati 30 operacionih sala, četiri skenera, dve magnetne rezonance, četiri angio-sale, najsavremeniju laboratoriju.

Radove su, sa predsednikom Vučićem, obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor KCS Milika Ašanin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Lončar je nedavno takođe obišao radove i najavio da će biti završeni za manje od godinu dana.

Novi prostor imaće 86.000 kvadratnih metara, od čega 27.000 novog i 59.000 rekonstrukcija postojećeg. U zgrade će biti ugrađeno 1.200 kilometara kablova, 2.000 tona čelika. Rekonstrukcija KCS i izgradnja nove kule počela je 2018. godine.
View this post on Instagram

"Drago mi je što vidim radnike iz cele Srbije! Želim da vam se zahvalim na vrednom radu i trudu. Radite važnu stvar za Srbiju i za sve naše ljude, ovo æe biti mesto na kome æe da se leèi najveæi broj graðana naše zemlje. Ovo je velika stvar, da imamo nov i moderan Klinièki centar. Izgleda velelepno, sve je vrlo praktièno i dobro napravljeno. Reè je o objektu od najveæeg nacionalnog znaèaja i interesa. Važno je da pokažemo da možemo da radimo i gradimo više nego mnogi, da pokažemo svu vitalnost našeg sistema i koliko je zdravstvo i zdravlje ljudi važno." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ obišao je radove na rekonstrukciji i izgradnji Klinièkog centra Srbije.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: