Počelo je: Katanac u 23h

Na predlog Kriznog štaba doneta je nova mera, koja stupa na snagu od četvrtka u 23 h - svi objekti radiće do ovog vremena. Uključujući i one koji imaju bašte.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

21:06

Počelo je: Katanac u 23h
Ilustracija: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Svim ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima biće ograničeno vreme rada do 23 sata.

Izuzetak o ograničenju je napravljen za apoteke i određene pumpe, jer kako je objasnila zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević "neophodno održati kontinuiran rad za normalno funkcionisanje".

"Na globalnom nivou još uvek smo zemlja sa manjim brojem zaraženih, ali se prethodnih nedelja vidi trend rasta. Vidimo da je za 19 odsto rizik oboljevanja veći nego prethodne nedelje", rekla je Kisić Tepavčevićeva, ističući da je to alarmantna informacija, s obzirom na ranije iskustvo.

Na pojedine kritike zbog ograničavanja radnog vremena do 23 sata i pitanja "da li to znači da ne možemo da se zarazimo do 23h", dr Kisić odgovarila je da svako može uvek da se zarazi, ako sebe dovede u rizično ponašanje, ali da se pokazalo da posle 23 sata u svim objektima dolazi do većeg okupljanja i gužvi, pa je veća verovatnoća inficiranja.

Dr Kisić je istakla da će se efekti donetih mera videti za 10 do 14 dana.

Na konferenciji Kriznog štaba, prestavnici su podsetili da je limit u zatvorenim prostorima - 30 osoba, navodeći da to nikad nije prestalo da važi.

Takođe, najavljena je pooštrena kontrola poštovanja mera i sankcije za njihovo nepoštovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: