Milanović: Pompeo bi da Hrvatskoj "uvali" bombardere F-16

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da američki državni sekretar Majk Pompeo stiže u Dubrovnik da bi Hrvatskoj pokušao da "uvali" bombardere F-16.

Izvor: Tanjug
Podeli
 Foto: Epa, Antonio Bat
Foto: Epa, Antonio Bat

Milanović je ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavci borbenih aviona, kaže, biti politička.

"Dolazi da proba da uvali američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebalo da bude prioritet. Sad dolazi u vreme kad su već praktično otvorene ponude. Po meni s njima niko o tome ne bi smeo da razgovara, jer je to vrsta pritiska", rekao Milanović.

Komentarišući Pompeov dolazak Milanović je rekao da je do te poseto trebalo da dođe ranije.

"Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dve sedmice pre američkih izbora", rekao je Milanović, prenela je zagrebačka N1 tv.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

strana 1 od 162 idi na stranu