Šta možete sa 200 evra: Garsonjera u Beogradu ili dvosoban stan u Nišu?

Beograd -- Kada je reč o tržištu nekretnina, vanredno stanje je najviše stopiralo aktivnosti na polju kupoprodaje, dok se najveći pad cena osetio na polju izdavanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Patryk_Kosmider
Foto: Depositphotos, Patryk_Kosmider

Veliki broj studenata se vratio svojim kućama, a slobodni stanovi, koji su se ranije izdavali po principu "stan na dan", sada su se nudili za mesečni najam. Sve ovo je uticalo na povećanje ponude, a samim tim i na smanjenje cena tražene kirije.

Ipak, nakon što se vanredno stanje završilo i život se više-manje vratio u normalu, vratila se i potražnja za stanovima. Cenama mesečnih kirija nije dugo trebalo da se vrate na pre-pandemijski period.

U glavnom gradu, prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera iznosi skoro 200 evra, a jednosobnih stanova 250 evra. Ukoliko želite da imate još jednu dodatnu sobu, makar i manju, za takve stanove najčešće ćete morati izdvojiti preko 300 evra, pokazuju analize oglasnika 4zida.

Prosečna cena oglašenih dvosobnih nameštenih stanova iznosi nešto preko 400 evra, a trosobnih 600 evra. Zanimljivo je da su oglašeni četvorosobni stanovi gotovo duplo skuplji nego trosobni stanovi, ako gledamo prosek. Tako, prema analizi, prosečna cena nameštenih četvorosobnih stanova u Beogradu iznosi 1.304 evra, a petosobnih čak 1.577 evra.

"Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, a oni najčešće predstavljaju luksuzno uređene nekretnine smeštene u najelitnijim gradskim lokacijama – Beogradu na vodi, potezu oko Hrama Svetog Save ili na Senjaku. Ovi luksuzni četvorosobni stanovi često imaju i više od 250, pa čak i 350 kvadrata, te za ove stanove ne važi najčešće pravilo da sobe imaju dvadesetak ili tridesetak metara kvadratnih", navodi za B92.net Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta 4zida.

Novi Sad prati Beograd po pitanju manjih stanova

Foto: 4zida
Foto: 4zida

Poslednjih godina cene nekretnina u Novom Sadu vrtoglavo rastu i što se tiče prodaje i što se tiče izdavanja. Na veliku potražnju za nekretninama uticao je i povećan broj mladih ljudi koji su se zaposlili u Novom Sadu, mahom u IT industriji. Oni su ne samo povećali potražnju za nekretninama, nego i svojim platežnim moćima doprineli da cene nekretnina rastu.

Kada govorimo o izdavanju, prosečna cena nameštenih garsonjera u Novom Sadu oglašenih na sajtu 4zida iznosi 182 evra, što je samo 15 evra manje od prosečne cene garsonjere u Beogradu. Slično je i sa jednoiposobnim stanovima – prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova u Novom Sadu je 272 evra, odnosno oko 30 evra manje nego u Beogradu.

Ipak, veća razlika u ceni se oseti kod stanova sa više soba – tako je posečna cena trosobnih stanova u Novom Sadu malo preko 400 evra, dok je u Beogradu čak 200 evra viša.

Najdrastičnija razlika vidi se na primeru četvorosobnih stanova za najam, čija je prosečna cena u Novom Sadu 542 evra, a u Beogradu skoro tri puta skuplja - čak 1304 evra.

U Novom Sadu još uvek nema u velikoj meri u luksuznih stanova za najam. Oglašeni četvorosobni stanovi u Novom Sadu prosečno imaju 110 metara kvadratnih, daleko manje od luksuznih stanova u prestonici, koji imaju isti broj soba, a prosečno skoro duplo više kvadrata.

Niš duplo jeftiniji od Beograda

Foto: 4zida
Foto: 4zida

I dok je za garsonjeru u Beogradu potrebno prosečno izdvojiti 200 evra mesečno, za garsonjeru u Nišu je dovoljno 124 evra. Zanimljivo je da je prosečna cena dvosobnih stanova u Nišu čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra. Namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, pri čemu se zaključuje da su cene stanova svih struktura u Nišu duplo jeftinije nego u Beogradu.

Faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina. Ipak, ono što dodatno utiče na visinu rente, osim atraktivnosti samog grada, jeste i dovoljan broj luksuznih stanova i projekata, u čemu Beograd, ipak, u velikoj meri prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji, pokazuje analiza 4zida.

strana 1 od 156 idi na stranu