Kineska fabrika u Nišu otvara se iduće godine: Posao za više od 1.000 ljudi

Niš -- Predstavnici grada Niša najavili su da će fabrika kineske kompanije Ksingju (Xingyu Automotive Lighting Systems), biti otvorena u aprilu naredne godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Tzido
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Tzido

Ova kompanija se bavi proizvodnjom LED rasvete za automobile, a kako je najavio gradski većnik Nenad Stanković, u novom pogonu, čija je gradnja u toku, biće zaposleno više od 1.000 ljudi.

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević podsetio je da se radi o investiciji vrednoj više od 60 miliona evra.

Prema njegovim rečima, građevinski radovi na pogonu kompanije Ksingju biće završeni u martu, a potom sledi montiranje opreme i u aprilu početak proizvodnje.

Radivojević je rekao da su predstavnici grada i KLERP-a već razgovarali sa dva kooperanta kineske kompanije koja su zainteresovana da dođu i otvore svoje pogone u Nišu.

On je podsetio da je Ksingju svetski lider u proizvodnji led rasvete za automobilsku industriju.

Na danas održanoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog rešenja da se 16,5 hektara zemljišta u vlasništvu grada, na lokaciji na kojoj se već gradi pogon kompanije Ksingju, prenese u javnu svojinu Republike Srbije, što će, kako je rečeno, omogućiti kineskoj kompaniji da dalje širi svoje kapacitete.

Zemljište neće biti otuđeno, rečeno je, već će i dalje biti u režimu javne svojine.

strana 1 od 162 idi na stranu