Pregovori u Ministarstvu kako bi se rešio problem turističkih agencija?

Kako prenose mediji, u Ministarstvu turizma traje sastanak na kome se rešava problem u kojem su se našle turističke agencije u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

12:36

Pregovori u Ministarstvu kako bi se rešio problem turističkih agencija?
Foto: Depositphotos, peshkova

Na sastanku sa ministrom turizma Rasimom Ljajićem su predstavnici banaka i osiguravajućih kuća.

Podsetimo, turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra ističu licence za rad. Da bi mogle da traže nove dozvole, moraju da imaju garanciju putovanja, koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić rekao je ranije za Tanjug da će agencije pokušati u razgovorima sa osiguravajućim kućama da nađu rešenje za problem u kome su se našle agencije nakon što su osiguravači odlučili da ih više ne osiguravaju, što bi kao posledicu moglo imati to da agencije od 1. oktobra ostanu bez licenci za rad.

Nisu u problemu samo agencije, već i građani koji su za vreme trajanje pandemije koronavirusa morali da otkažu rezervisano putovanje, a po svemu sudeći, "bačen" novac moraće da vrate na sudu.

Kako kaže advokat Aleksandar Cvejić, građani koji su putovanja uplatili preko agencije moraju da vide kakav su ugovor zaključili sa agencijom i šta tačno u njemu piše, a ako im je do parničenja, novac mogu da pokušaju da vrate na sudu.

Oni koji su putovanje planirali u samostalnoj režiji i uplatili smeštaj preko nekih od sajtova za putovanje sada su u znatno lošijoj poziciji jer ne mogu da očekuju pravnu pomoć, pošto ti sajtovi rade isključivo prodaju i oni su u suštini samo posrednici.

Kakva je sudbina više od 480 agencija znaće se nakon sastanka.

Portal B92.net je stupio u kontakt sa službenicima u Ministarstvu turizma povodom ove informacije, ali nam ona nije potvrđena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: