Pregovori u Ministarstvu kako bi se rešio problem turističkih agencija?

Beograd -- Kako prenose mediji, u Ministarstvu turizma traje sastanak na kome se rešava problem u kojem su se našle turističke agencije u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, peshkova
Foto: Depositphotos, peshkova

Na sastanku sa ministrom turizma Rasimom Ljajićem su predstavnici banaka i osiguravajućih kuća.

Podsetimo, turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra ističu licence za rad. Da bi mogle da traže nove dozvole, moraju da imaju garanciju putovanja, koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić rekao je ranije za Tanjug da će agencije pokušati u razgovorima sa osiguravajućim kućama da nađu rešenje za problem u kome su se našle agencije nakon što su osiguravači odlučili da ih više ne osiguravaju, što bi kao posledicu moglo imati to da agencije od 1. oktobra ostanu bez licenci za rad.

Nisu u problemu samo agencije, već i građani koji su za vreme trajanje pandemije koronavirusa morali da otkažu rezervisano putovanje, a po svemu sudeći, "bačen" novac moraće da vrate na sudu.

Kako kaže advokat Aleksandar Cvejić, građani koji su putovanja uplatili preko agencije moraju da vide kakav su ugovor zaključili sa agencijom i šta tačno u njemu piše, a ako im je do parničenja, novac mogu da pokušaju da vrate na sudu.

Oni koji su putovanje planirali u samostalnoj režiji i uplatili smeštaj preko nekih od sajtova za putovanje sada su u znatno lošijoj poziciji jer ne mogu da očekuju pravnu pomoć, pošto ti sajtovi rade isključivo prodaju i oni su u suštini samo posrednici.

Kakva je sudbina više od 480 agencija znaće se nakon sastanka.

Portal B92.net je stupio u kontakt sa službenicima u Ministarstvu turizma povodom ove informacije, ali nam ona nije potvrđena.

strana 1 od 169 idi na stranu