Kraj moratorijuma, građani biraju tri opcije: "Otplatiti što više, prema mogućnostima" VIDEO

Drugi zastoj u otplati dugovanja koji je propisala Narodna banka trajao je tokom avgusta i septembra, a ističe danas, 30. septembra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

08:21

Kraj moratorijuma, građani biraju tri opcije:
Foto: Epa, Armando Babani

Banke su obavezi da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, a oni će moći da bankama odgovore u roku od sedam dana.

"Tri varijante su u opticaju", kaže za Prvu TV Dušan Uzelac, osnivač i urednik portala Kamatica.

"Moguće je otplatiti sve što je do sada dospelo i onda se nastavlja kao da se ništa nije promenilo, zatim moguće je platiti samo kamatu koja je dospela za ova dva meseca produžetka i onda se nastavlja ista rata a rok se produžava. I treća opcija je blaga korekcija rate, to što se nakupilo za ova dva meseca kamate se rasporedi na ostatak duga", objašnjava Uzelac.

"Najbolja opcija je, matematički, ne biti u dugu", dodaje on.

Prema njegovim rečima, suština je da se izabere opcija koja najmanje remeti finansijsku egzistenciju. Najbolji savet je isplanirati i odvajati sa strane kako bi se što pre izašlo iz dugovanja, kaže Uzelac.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: