Mali sa kompanijama o gradnji metroa: "Radovi na Makiškom polju bi mogli da počnu krajem 2021"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas s predstavnicima kompanija Pauer Čajna i Alstom, s kojima je razgovarao o projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija
Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija

Sastanku su prisustvovali ambasadori Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkoni, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

S obzirom na to da će u projektu zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije, na sastanku je dogovoreno da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos svih postojećih strana, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koji će se sprovoditi.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska stana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa. Kompanija Ežis trenutno radi studiju izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

Kompanija Ežis je prethodno uradila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi izgradnja što pre počela. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, ukoliko sve strane budu potpuno predano radile na projektu, radovi na akiškom polju bi mogli da počnu već krajem sledeće godine.

strana 1 od 169 idi na stranu