Kupite direktorsku fotelju, postanite vlasnik pošte: Prodaje se centar srpskog sela FOTO

Gornji Milanovac -- Selo Brezna nekada je bilo jedno od većih po broju stanovnika u gornjomilanovačkoj opštini, a danas je ova varošica otišla na doboš.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Proživljava sudbinu mnogih mesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena

Ako kojim slučajem imate malo novca na računu možete kupiti glavni trg ove planinske lepotice za male pare i to sve zajedno sa Domom kulture, poštom i mesnom zajednicom.

Milivoje Filipović, pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela, kako ga vreme gazi plaši se da će bitku sa godinama izgubiti, pa je odlučio da ovu za njega veliku vrednost proda nekom ko je isto tako kao on raspoložen da je čuva.

"Ovo je nekada bio centar života, u poštu je stizalo na stotine pisama godišnje, a još uvek očuvani stoje sefovi i dirktorske fotelje. Kupio sam ovo pre dve do tri godine od tadašnje zadruge, dom kulture, mesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte gde imaju dva stana i oko četri hektara obradive zemlje. Ne gledam da zaradim na tome, prodajem po istoj ceni, samo hoću da se uverim da će ovaj simbil sela otići u prave ruke“, kaže Milivoje za RINU.

Foto: RINA
Foto: RINA

Centar sela Brezna građen je pre oko stotinu godina kulukom i mobom svih meštana. U izgradnji su učestvovali muškarci, ali i žene i deca. Svi su dali svoj doprinos, prolili znoj i zaradili žuljeve na rukama kako bi njihovo selo imalo centar za ponos. Nisu očekivali ovakvu sudbinu za kraj.

"Ovo je simbol našeg sela, a danas je simbol i sudbine srpskog seljaka. Ovo je nekada bio uspešan voćarski kraj, a do pre deset godina ovde je bilo puno ljudi, imao si sa kim i da popričaš i da popiješ rakiju, toga više nema i ostale su nam samo napuštene građevine kao spomenik da svedoče o tom vremenu", kazao je za RINU, Mihajlo Nikolić meštanin sela Brezna.

Kažu da svaka roba ima svog kupca, pa ostaje da se vidi da li će neko u Srbiji kupiti i centar sela sve zajedno sa mesnom kancelarijom i starom poštom.

strana 1 od 169 idi na stranu