"DFC bi mogao da doskoči kineskoj inicijativi Pojas i put u Srbiji"

Vašington -- Džon Sejlor, saradnik američke Nacionalne asocijacije okružnih izvoznih saveta, izjavio je da je veoma važno što se američki DFC aktivirao u regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, alexlmx
Foto: Depositphotos, alexlmx

Osvrćući se na kineska ulaganja u Srbiji, Sejlor je ukazao da Sjedinjene Države žele tu da uskoče, pojačaju angažman i nadmeću se sa kineskom stranom.

Osvrćući se na kineska ulaganja u Srbiji, Sejlor je ukazao da Sjedinjene Države žele tu da uskoče, pojačaju angažman i nadmeću se sa kineskom stranom.

"Poznato je da je Srbija deo kineske inicijative ''Pojas i put''. Da je ta zemlja pokazala interesovanje i otpočela ulaganje u železničku mrežu Srbije. Između ostalog postavilo se pitanje da li bi i kako SAD mogle tome da doskoče… Formiranjem DFC-a stvoreno je telo koje bi to moglo učiniti. Očigledno je da je Kina za svoju inicijativu opredelila značajne sume novca, Sjedinjene Države ne raspolažu takvim svotama, ali ovo je prvi korak", naglasio je Sejlor.

On je dodao da je potrebno shvatiti da je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) u stvari razvojna banka SAD i da će u svakom projektu ravnopravno učestvovati, odnosno ulagati novac kao partner.

"Ovde je ključna uključenost investitora - da li svi doprinose adekvatno? Taj kriterijium je potrebno zadovoljiti da bi se obezbedila dugoročna održivost. Tako da će svaki predloženi projekat biti detaljno proveren u kancelariji DFC-a u Beogradu - da bi bila utvrđena tačna uloga srpskih partnera. DFC nije banka koja će tek tako deliti novac bez ikakvih garancija - po sistemu imamo pare evo vam ih", rekao je Sejlor.

On je ukazao da je jedna od ključnih osoba u američkoj delegaciji koja je boravila na Balkanu bila Kimberli Rid, predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM bank).

"Njihova regionalna kancelarija je u Bukureštu. Međutim, njihovim dolaskom u Beograd - šalje se poruka da Bela kuća, aktuelna administracija, ulaže mnogo napora dovođenjem ključnih igrača. Time što su uključili EXIM banku u finansiranje. Reč je o jednom od ključnih igrača koji bi mogao da utiče na to da napori urode plodom", smatra Sejlor.

On je naveo da čitav fond DFC-a namenjen investicijama iznosi oko 60 milijardi dolara, sa tendencijom da se ta suma poveća. "Program dozvoljava finansiranje do milijardu dolara po projektu. Ne za čitavu državu - već po projektu", objasnio je Sejlor. On je dodao da je nužno da u svaki projekat bude uključen partner sa američke strane.

Govoreći o tome koliki je značaj otvaranja kancelarije DFC u Beogradu, Sejlor je ukazao da je to veoma ozbiljna stvar.

"Ako se pitate koliko je takvih kancelarija otvoreno širom sveta… Verujte - ne previše", rekao je on.

Sejlor je dodao da se, kada je čuo da se to dogodilo, iznenadio, jer otvaranje te kancelarije, kako je istakao, govori mnogo toga.

Znate, mislim da je sve to povezano sa angažmanom ambasadora Ričarda Grenela, koji je i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije predsednika SAD. Otvaranjem kancelarije SAD pokazuju ozbiljnost", naveo je Sejlor.

strana 1 od 169 idi na stranu