Avio-taksijem iz Segedina za osam minuta: Aerodrom "Subotica" dobio status graničnog prelaza

Subotica -- Na rok od 90 dana, aerodrom "Subotica"dobio je status privremenog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj.

Izvor: RTV
Podeli
Ilustracija: Epa/ANTON E. WETTSTEIN
Ilustracija: Epa/ANTON E. WETTSTEIN

Na njemu će se, do 15. novembra, obavljati carinske i policijske procedure koje su uobičajene prilikom prelaska državne granice.

U čast 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, Aero-klub koji nosi njegovo ime, od 25. do 27. septembra na aerodromu u naselju Bikovo kod Subotice održaće takmičenje u preciznom letenju, objavio je RTV.

Aerodrom u naselju Bikovo, koji se nalazi šest kilometara severoistočno od Subotice, članovi Aero-kluba "Ivan Sarić" već decenijama koriste za sportsko, školsko i trenažno letenje aviona, jedrilica, zmajeva i paraglajding.

Odnedavno ima još jednu, veoma važnu ulogu. Na rok od 90 dana, dobio je status privremenog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj, tako da se tu, do 15. novembra, obavljaju carinske i policijske procedure koje su uobičajene prilikom prelaska državne granice.

Prednost ovakvog statusa aerodroma, pre svih, koriste menadžeri i vlasnici stranih kompanija koje posluju u Subotici, a koje za prevoz koriste privatne male avione i helikoptere.

Sada više, zbog pasoške i carinske kontrole, ne moraju najpre da odlaze do aerodroma na Surčinu pa tek onda do onog u Subotici, koji je njihova odabrana destinacija.

To im uveliko skraćuje vreme potrebno za putovanje. Čelni ljudi fabrike "Tatravaginka bratstvo" iz Slovačke stižu za sat, a avio-taksi iz Segedina za svega osam minuta.

"Na zahtev Aero-kluba 'Ivan Sari', od Ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo rešenje o upotrebi aerodroma i u te svrhe. To Subotici, kao gradu koji je u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, donosi mnoge prednosti. Nesumnjivo da ova, nova uloga aerodroma, pogoduje razvoju privrede i turizma. Svakako je to značajna novina koja mnogima može da donese brojne benefite", kaže za RTV Nikola Čičovački, padobranac i sekretar Aero-kluba "Ivan Sarić".

strana 1 od 169 idi na stranu